Hoćemo li u NATO ili ne? Kome vjerovati?

Priču oko članstva Bosne i Herecegovine u NATO-u ponovo je nametnuo predsjedavajući Predsjedništva BiH

09.04.2024. 20:01
  • Podijeli:

Ponovo se aktuelizovala stara-nova tema, članstvo BiH u NATO. Dok smo juče slušali zvaničnike iz Federacije kako je BiH na korak do članstva u NATO danas su uslijedila reagovanja zvaničnika iz Republike Srpske.

Poruke jasne- nema nametnutog članstva u NATO.

Priču oko članstva Bosne i Herecegovine u NATO-u ponovo je nametnuo predsjedavajući Predsjedništva BiH, nakon jučerašnje konferencije u Briselu, kojoj je prisustvovao i generalni sekretar alijanse, Jens Stoltenberg. Bećirović je tom prilikom poručio da je ponuporavno članstvo u NATO-u jedan od strateških spoljnopolitičkih prioriteta BiH.

"NATO savez jedan je od ključnih faktora koji je osigurao mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini. Građani Bosne i Hercegovine to veoma cijene i zato nije slučajno da velika većina građana podržava NATO put Bosne i Hercegovine", kazao je Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Međutim, postavlja se pitanje da li je baš tako. Prema svim istraživanjama, podrške NATO putu BiH među građanima Republike Srpske veoma je upitna, a ni Predsjedništvo nije donijelo zajednički stav o ovom pitanju. Na to je upozorila srpski član, Željka Cvijanović, koja je Bećirovićev govor ocijenila kao plod njegove lične želje.

Cvijanović je navela da je jednako bespotreban i neusaglašen i Bećirevićev prijedlog za raspoređivanjem snaga NATO u bazama u BiH. Bećirović poslao poruku iz Brisela, a ministar odbrane Zukan Helez iz Sarajeva- Bosna i Hercegovina bi na proljetnjom zasjedanju NATO-a trebala dobiti kandidatski status.

"Zukan voli da zabavlja javnost, voli tako izjave koje nemaju veze sa stvarnošću i ajde jednom za svagda da završimo tu priču. Da vam kažem na srpskom jeziku, jeziku koji svi razumiju, nema ništa od NATO-a dok se mi unutar BiH ne dogovorimo. O NATO-u može biti priče kada se postigne konsenzus unutar BiH a do tada nema priče o NATO-u, odnosno postoji saradnja, definisana saradnja", kaže Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH.

Ali ipak priča se.

Ministar spoljnih poslova BiH se jako raduje što je NATO mnogo ambiciozniji prema BiH.

"I dalje u našem zakonima stoji apriori da smo mi kao političari dužni Da poduzimamo sve radnje koje nas vode ka punopravnom članstvu u NATO, a naravno razumijem našu specifičnost u kojoj taj konsenzus pravi problem po pitanju NATO-a i nekih drugih stvari i sad mogu sa tugom podsjetiti kolika je bila greška SDA i DF-a za novi koncept u kojem smo sa procesa integracija, prešli na proces saradnje sa NATO-om", poručuje Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova BiH.

O svemu se oglasio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je jasno poručio da kako nema nametnute BiH, tako nema ni nametnutog članstva u NATO, jer Republika Srpska na to neć nikada pristati.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()