Hoće li Federacija BiH nakon osam godina dobiti novu Vladu?

FBiH “crna rupa” Evrope

02.03.2023. 13:53
  • Podijeli:
konstituirajuća_parlamentfbih_una-6388867f265a3.webp Foto: Una

Pitanje je hoće li Federacija BiH nakon osam godina dobiti novu Vladu. Predstavnički dom  Parlamenta Federacije BiH je izabrao rukovodstvo i počeo je teći rok od mjesec dana da se formira Vlada FBiH.

UNA je pitala šta o svemu kažu parlamentarci, kakve su njihove procjene, vjeruju li da će Federacija konačno dobiti novu Vladu.

Aner Žuljević (SDPBiH), poslanik u Predstavničkom domu  Parlamenta Federacije BiH smatra da FBiH mora prestati biti “crna rupa” Evrope gdje se milijarde maraka građana troše kroz “izmišljene tehničke mandate” koji nigdje ne postoje.

“Ukoliko smo demokratska zemlja, onda su stvari zakonski jasne i kao takve obavezujeće za sve nas koji smo položili zakletvu.

Ako za građane vrijede svi zakonski rokovi, zašto bi političari bili ‘svete krave’ kojim se toleriše kršenje Ustava i zakona”, kaže Žuljević za portal UNA.

Ispunjeni svi preduslovi da se formira Vlada FBiH

Dodaje da je nedavna sjednica potvrdila da su ispunjeni svi preduslovi da se formira Vlada FBiH kada je u pitanju parlamentarna većina u oba Doma.

”Naravno ostaje poznata dilema da li će gospodin Lendo ono što javno najavljuje provesti zloupotrebom svoje pozicije i na nedemokratskim principima braniti interes stranke na štetu građana i države”, ističe Žuljević.

Smatra da, bez obzira što je Željko Komšić davno javno obrazložio kako današnja SDA nije stranka nego firma u koju se ide po posao i tender, on želi da vjeruje da u SDA postoji dovoljan broj racionalnih i razumnih ljudi kojima je interes države i građana prije stranačkih interesa.

Izbor Vlade bez političkog dogovora neizvjestan

Iz SDA, pak, smatraju da treba ispoštovati volju većine iz bošnjačkog naroda. Almedin Aliefendić (SDA), poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH za portal UNA kaže da je izbor Vlade FBiH bez političkog dogovora neizvjestan.

“Mi smatramo da bez većinske volje bošnjačkog naroda koje je artikulisano kroz Klub bošnjakog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, teško je postignuti  dogovor i uspostaviti Vladu. Izabrano rukovodstvo FBiH pripadnika tri političke partije, ipak, očekujemo da će proraditi razum i da ćemo na toj relaciji, na ovom tripartitnom nivou pronaći rješenje”, kaže Aliefendić i dodaje da očekuje dogovor između SDP-a, SDA i HDZ-a.

“Ne vidim drugo rješenje, osim nametanja koje nije opcija. Bošnjaci su po popisu stanovništva iz 2013. godine zastupljeni preko 70 posto u Federaciji i te Bošnjake zastupa Refik Lendo, potpredsjednik Federacije, i mi očekujemo da će se to uvažiti. Treba istaknuti ključnu riječ ‘ravnopravnost’. Ona se mora ispoštovati. Bošnjaci kao većinski  narod u Federaciji očekuju da imaju svoje predstavnike, a to je definitivno SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH sa 26 poslanika i definitivno s većinom u klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH gdje broji 13 delegata”, zaključuje Aliefendić.

Karamatrić: Nemam iluzija da će SDA pristati na Vladu bez njih

Mario Karamatić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH iz Kluba koji okuplja stranke s hrvatskom većinom za portal UNA kaže da ne očekuje da će u narednih mjesec dana biti imenovana Vlada FBiH.

“Nemam nikakvih iluzija da će SDA pristati na to da se imenuje bilo kakva vlada gdje nema njih. S druge strane preslatke su prekjuče bile kolege iz SDA i DF-a dok su glasali protiv generala Armije BiH da bude potpredsjednik Federacije BiH, tako da mi je to jedna statifakcija, pa eto ako u to ime treba sačkati Vladu dva, tri mjeseca, nije problem”, kaže Karamatić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()