Građani Federacije dugo plaćaju nezakonite i neustavne tehničke mandate

Moguće je da Fadil Novalić bude i drugi put premijer Vlade u tehničkom mandatu

09.03.2023. 09:03
  • Podijeli:
Parlament Federacije BiH UNA-63ee82da660e3.webp Foto: UNA

Iako je Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH i kandidat koalicije u kojoj su stranke okupljene oko “Trojke” i HDZ-a BiH dobio “zeleno svjetlo” da započne rad na formiranju buduće Vlade Federacije BiH, čini se da to neće ići glatko i da će SDA učiniti sve da blokira uspostavljanje izvršne vlasti u kojoj neće biti SDA.

Sve ovo , kako smatraju neki politički analitičari, vodi ka situaciji da će Fadil Novalić i treći mandat voditi tehničku Vladu i time uspostaviti rekord u ovom entitetu.

Teško da će Nermin Nikšić sastaviti Vladu

Enver Kazaz, univerzitetski profesor i politički analitičar iz Sarajeva za portal UNA kaže da je teško da će Nikšić sastaviti Vladu prema vlastitom planu zbog  protivljenja Refika Lende, odnosno SDA u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

“Valja imati na umu da se SDA služi istim onim sredstvima kojima se u prošlom mandatu služio HDZ. Istodobno, SDA se poziva na patriotizam, zaštitu države, institucija sistema, dok blokira državu i drži Vladu Fadila Novalića u novom tehničkom mandatu”, kaže Kazaz.

On ističe da SDA ne smije izgubiti poluge vlasti u Federaciji, jer je tu najveći novac, te da zbog tog novca i stvaranja svog “neobegovata” Bakir Izetbegović “gura” Lendu da blokira Vladu ederacije BiH.

“Mislim da u ovom trenutku niko u BiH ne zna kako će se razriješiti ta kriza”, kaže Kazaz za portal UNA.

Kroz kriminalne uredbe Vlada u tehničkom mandatu preskakal Parlament

Aner Žuljević, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH za portal UNA ističe da nikada nije ni postojala dilema da su partneri opredijeljeni za efikasnu uspostavu institucija vlasti, jer kako je naglasio građani BiH već predugo plaćaju nezakonite i neustavne tehničke mandate u kojima se troše njihove milijarde, te da se najvećim djelom kroz kriminalne uredbe Parlament svjesno preskako.

“Predsjednik SDP (Nermin Nikšić) je od početka bio prvi i jedini izbor za mandatara, s obzirom da se radi o čovjeku koji je već jednom dokazao da zna raditi taj posao sto potvrđuju i javni nastupi iskrenih kadrova SDA, tako da nije postojala niti jedna dilema da on nastavi tamo gdje je stao 2015 godine”, naglašava Žuljević.

Dodaje da od SDA kao stranke očekujemo da prate svoje inteligentne i racionalne kadrove koji u javnim nastupima pozivaju da se ne ide u blokade, jer stranka i vlast ne smiju nikad biti važniji od države i demokratskih standarda.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()