FUP demantovao Nešića: Nije data saglasnost da MUP RS uspostavi vezu sa EUROPOL-om

„Zamjenik koordinatora u Nacionalnoj zajedničkoj kontakt tački Bosne i Hercegovine s EUROPOL-om iz Federalne uprave policije nije dao saglasnost za uspostavljanje SIENA ekstenzije Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske"

15.03.2024. 14:24
  • Podijeli:
Europol foto Anadolija 2-646fca069d179.webp Foto: Anadolija

Nakon što je Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine kazao da je MUP RS upostavio vezu sa EUROPOL-om, oglasila se Federalna uprava policije demnatiravši da je na nivou nacionalne zajedničke tačke za saradnju sa EUROPOL-om data saglasnost za takvo što.

Iz FUP-a navode sljedeće:

„Zamjenik koordinatora u Nacionalnoj zajedničkoj kontakt tački Bosne i Hercegovine s EUROPOL-om iz Federalne uprave policije nije dao saglasnost za uspostavljanje SIENA ekstenzije Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, a kako tvrdi ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Federalna uprava policije jasnog je stava kako je unapređenje saradnje s EUROPOL-om jedan od ključnih prioriteta svih nadležnih organa u Bosni i Hercegovini. Niko nema pravo opstruirati saradnju s EUROPOL-om od koje svi nadležni organi u Bosni i Hercegovini imaju korist kada je riječ o borbi protiv pojavnih oblika kriminaliteta.

Federalna uprava policije insistira i nastavit će insistirati na dosljednoj primjeni Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između BiH i EUROPOL-a i Pravilnika o radu i operativnoj saradnji Nacionalne zajedničke kontakte tačke BiH s EUROPOL-om.

Zbog zaštite interesa države Bosne i Hercegovine i EUROPOL-a, Federalna uprava policije nema namjeru ulaziti u diskusiju s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenadom Nešićem kojeg ovim putem pozivamo da se prestane miješati u rad Nacionalne zajedničke kontakte tačke BiH s EUROPOL-om i svojim izjavama nanositi štetu svim pokušajima da se izazovi i problemi prevaziđu.

Od ministra Nešića tražimo i da prestane komentarisati rad na SKY predmetima u koje, kao političar, ne bi trebao imati uvid. Takvim izjavama podriva se rad pravosudnih organa i policijskih agencija na ozbiljnim krivičnim predmetima“, naveli su iz FUP-a.

Podsjetimo, prilikom uspostavljanja Kontakt tačke s EUROPOL-om iz Republike Srpske su tražili i odobreno je da sjedište bude Ministarstvo sigurnosti BiH, a ne Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, iako prema smjernicama EU svi kanali za međunarodnu razmjenu informacija moraju biti smješteni na jednom mjestu.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()