Federacija i dalje u političkoj blokadi: Šta će uraditi Christian Schmidt!?

Ima li nade, ko će "prelomiti preko koljena"?

19.04.2023. 18:17
  • Podijeli:
konstituirajuća_parlamentfbih_una-6388867f265a3.webp Foto: Una

Federacija BiH  još uvijek je u političkoj blokadi, peta godina teče, a  ovaj entitet ima Vladu u tehničkom mandatu.

Odluka o djelomičnim ustavnim promjenama koje je 2. oktobra prošle godine na dan Općih izbora u BiH donio Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH (kojeg ne priznaju vlasti u RS), dovela je do novih komplikacija, te onemogućila trenutnu parlamentarnu većinu da imenuje novu Vladu u FBiH.

Iako je prijedlog za sastav nove Vlade Federacije BiH već na stolu rukovodstva ovog entiteta, odluke nema, jer potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, kadar SDA , odbija potpisati prijedlog zbog toga što u prijedlogu za sastav nove Vlade, nema SDA.

Christian Schmidt je, prije uskršnjih praznika, u javnom istupu rekao da je ovo zadnja prilika za dogovor, što znači da bi u narednoj sedmici, ukoliko ne bude dogovora, Schmidt mogao odlučiti sam ili što bi u narodu rekli “prelomiti preko koljena”.

Ukoliko Lendo potpiše danas, nema ni OHR-a, ni intervencije

Aner Žuljević (SDP), poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH za portal UNA ističe da su jedini direktno odgovorni za posljedice Schmidtove intervencije, SDA i Refik Lendo, potpredsjednik Federacije BiH.

“Ukoliko Lendo potpise danas, nema ni OHR-a, ni intervencije. Na žalost nije prvi put da se SDA, radi vlasti ‘kocka sa državom’, tako da je i to pokazatelj zašto moraju u opoziciju. Postali su opasni u svojim namjerama za ovo društvo i njegovu budućnost”, kaže Žuljević.

Ističe da razumije da su prisutne višegodišnje frustracije  društva zbog ne rada politike i da čine nervoznim svakog pojedinca.

“Milion takvih je već napustilo zemlju, jer nisu više mogli trpjeti izživljavanje politike nad njihovim životima. Svi smo pomalo očajni u potrebi da se stvari počnu brže kretati, i mi to kao SDP osjećamo i pokušavamo ubrzati procese. Intenzivno radimo na tome da građani što prije dobiju funkcionalne institucije koje će im vraćati u rezultatima svog rada jer ih ti isti građani plaćaju. Razumijemo i da se godinama varalo, lagalo, kralo i da je sve to doprinijelo ogromnom nepovjerenju u ono sto radi politika. Moramo biti svjesni da se u BiH  teško mijenjaju uspostavljene prakse”, kaže Žuljević, te dodaje da kadrovi SDA iz dana u dan dokazuju da ne postoji veća ovisnost od ovisnosti o vlasti.

Naglašava kako je BiH statistički najsiromašnija zemlja u Evropi, te da je i odgovornost onih koji su posljednjih osam godina bili na vlasti procentualno najveća, ali da to njih ne brine.

“Ispred nas su sad Moldavija i Albanija. Krivac za to je sistem. Mi se kao društvo danas nalazimo u situaciji kada prioritete naših političkih obaveza  kao partneri moramo racionalno poredati u interesu građana prije svega, bez da smo međusobno isključivi po bilo kojem pitanju.

Činjenica je, ipak, kako je u ovom momentu politički najbitnije za građane imenovati novu vladu FBiH kako bi izašli iz divljih neukrotivih tehničkih mandata gdje samo cvjeta kriminal i korupcija.

Predugo smo egzotična zemlja gdje su Premijer i Ministar finansija na sudu zbog korupcije i to šalje lošu poruku i zbog toga nas zaobilaze sve ozbiljne  strane investicije, te smo suočeni s epskim egzodusom ljudi koji za sebe i svoju djecu tražze sreću u zemljama EU”, objašnjava Žuljević.

Na pitanje šta očekuje od Schmidta i kako će se to odrazti na BiH, Žuljević konstatuje da, na žalost, nije siguran, da na bazi njegovih prethodnih odluka da i nova neće ojačati nacionalniste u smislu parlamentarne pozicije.

“Međutim, niti jedna reakcija OHR nije došla iz bijesa, nego činjenice da domaći političari ne rade svoj posao ili zloupotrebljavaju poziciju kao što radi Refik Lendo. SDA je postala sušta suprotnost sebi danas sa fanatičnom podrškom legitimnom predstavljanju čime dodatno mogu ohrabriti OHR na pogrešnu odluku sto bi bilo pogubno. Zato pozivam SDA da puste Lendu da potpise i time okončaju krizu. Opozicija nije kraj života, nego vrijeme da se presaberete”, poručio je Žuljević.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()