FBiH: Poslodavci isindikati pozvali parlamentarce da glasaju za povećanje plata u realnom sektoru

Sutra sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

24.07.2023. 13:40
  • Podijeli:
parlament_federacije - una-6388ab6a3bbd6.webp Foto: UNA

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH i Savez samostalnih sindikata pozivaju poslanike da na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH podrže uvrštavanje na dnevni red predložene izmjene i dopune Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak i omoguće povećanje plata u realnom sektoru do 400 KM.

Poslodavci i sindikat smatraju da bi poslanici trebali da makar uvrste u dnevni red predložene izmjene i dopune ovih zakona, jer bi to omogućilo da se konačno počne razgovarati o ovim ključnim pitanjima za podizanje plata radnika i životnog standarda, te zaustavljanje odliva radne snage i stanovništva iz BiH, saopšteno je iz Udruženja poslodavaca.

Ovim zakonskim rješenjima bilo bi omogućeno brzo povećanje plata do 400 KM radnicima u realnom sektoru, a na ovo povećanje plate ne bi se plaćali puni, nego znatno umanjeni doprinosi, dok bi obaveze na platu zatečenu u trenutku stupanja na snagu ovih izmjena i dopuna, ostale u punom iznosu kao i do sada, ističu poslodavci i sindikat.

Oni podsjećaju da su se posljednje vrijeme čule izjave pojedinih poslanika da poslodavci mogu povećati plate radnicima i bez ovih izmjena zakona.

"To je tačno, jedino što poslanici slučajno ili namjerno zaboravljaju i ne žele reći da sa povećanjem plate do 400 KM bez ovih traženih izmjena i dopuna, više od polovine gotovo polovina sredstava od povećanja ide državi, a ostatak radniku. Usvajanjem izmjena i dopuna zakona koje predlažemo, radnici bi na primjer od 400 KM povećane plate, dobili oko 350 KM, a država ostatak", pojašnjavaju iz Udruženja.

Poslodavci i sindikat naglašavaju da je riječ o privremenom rješenju koje bi bilo na snazi do usvajanja seta sistemskih zakona kojima bi se doprinosi na plate smanjili sa postojećih 41,5 odsto na manje od 30 posto.

"Nažalost, nemamo nikakvih informacija kada se planira priprema i puštanje u proceduru set sistemskih propisa kojima bi se uredila ova pitanja", ističu poslodavci i sindikat.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()