Fadil Novalić se obratio građanima FBiH: Najavio povećanje invalidnina i boračkih naknada

Tvrdi da je Federacija financijski stabilna

12.04.2023. 18:49
  • Podijeli:
fadil-novalic-intervju-una.jpg

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u video poruci upućenoj građanima govorio je o finansijskoj stabilnosti, likvidnosti i ekonomskom rastu Federacije BiH.

Govorio je o povećanju zaposlenosti, penzija, socijalnih i boračkih naknada, izvoza, kao i o najvažnijim infrastrukturnim i energetskim ciljevima.

"Zadovoljstvo mi je da mogu kazati da je Federacija, zahvaljujući našem predanom radu i provedenim reformama, u potpunosti likvidna, finansijski stabilna i da bilježi rast. Zahvaljujući tome, redovno servisiramo sve obaveze prema građanima.

Ostvareni rast nam je omogućio da imamo rekordan i stabilan budžet, a to znači redovne isplate svih naknada, ali i ulaganja u razvoj. Stvorili smo uvjete da godišnje povećavamo penzije dva puta. Dodatno, u posljednjih godinu dana uspjeli smo ih povećati čak pet puta. Uskoro ide i usklađivanje boračkih naknada, u skladu sa izmjenom seta boračkih zakona i tzv. švicarskom formulom. Ta prava smo zagarantovali zakonom, a ne da mole za svoja prava",  kazao je Novalić.

Dodaje da javni prihodi rastu.

"Raste izvoz, zaposlenost, penzije, socijalne i boračke naknade. Uprkos svjetskim krizama, mi smo radeći predano na provođenju reformi, otvorili više od 64.000 novih radnih mjesta. To je osam puta više nego u mandatu prethodne Vlade. Naš izvoz je udvostručen. 2015. je iznosio 5,7 milijardi, a protekle godine 12,1 milijardu maraka.

Mi se nismo zaduživali radi servisiranja tekućih obaveza i potrošnje. Zaduženja Federacije su za kapitalna ulaganja, investicije u putnu infrastrukturu, energiju, privredu... Za razvoj i budućnost.

Zvanični podaci govore da je po glavi stanovnika, zaduženost Federacije skoro duplo manja, od zaduženosti u drugom entitetu. Zahvaljujući rezultatima Federacije, kreditni rejting BiH je bolji.

Nastavljamo ulaganja u kapitalne projekte. Najvažniji su nam izgradnja puteva, razvoj željezničkog i avio saobraćaja, ali i energetska neovisnost i razvoj poljoprivredne",  poručio je Novalić i dodao:

"Federacija je danas veliko gradilište. U izgradnji je trenutno 60 kilometara autoputa, ukupne vrijednosti više od 2 milijarde maraka. Naš fokus je izgradnja brzih cesta, da povežemo sve dijelove Federacije. Posebno ona područja kojima ne prolazi autoput.

Intenzivno gradimo solarne elektrane i vjetroparkove, te iz obnovljivih izvora energije proizvodimo sve više struje.

Sve ovo je važno zato što razvoj infrastrukture i izgradnja novih energetskih kapaciteta, jača našu privredu, zaposlenost i investicije. Stvara preduslove i mogućnosti za razvoj i ostanak mladih u svojoj domovini.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()