EU: Nacrti zakona o imunitetu i referendumu RS suprotni evropskom putu

"Pozivamo poslanike u Narodnoj skupštini RS da ponovo razmisle i ne idu dalje sa ovim nacrtima zakona", navedeno je u saopštenju iz Delegacije EU u BiH

23.12.2023. 12:35
  • Podijeli:
delegacija-eu-u-sarajevu.jpg

Nacrti zakona o imunitetu i referendumu i građanskoj inicijativi u Republici Srpskoj, koji su juče usvojeni u prvom čitanju, suprotni su EU putu Bosne i Hercegovine, upozoravaju iz Delegacije Evropske unije u BiH.

"Pozivamo poslanike u Narodnoj skupštini RS da ponovo razmisle i ne idu dalje sa ovim nacrtima zakona", navedeno je u saopštenju iz Delegacije EU u BiH.

Navode da se Nacrtom zakona o imunitetu RS umanjuje sudska odgovornost političkih predstavnika, a njegovom retroaktivnom primjenom dovela bi se u pitanje pravna sigurnost. Kao takvo, njegovo konačno usvajanje bi uticalo na vladavinu prava.

"Podsjećamo da, kako je predviđeno Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, “strane će u potpunosti sarađivati sa visokim predstavnikom", navode iz Delegacija EU u BiH.

Vezano za Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, Evropska unija je "ozbiljno zabrinuta zbog zakona i inicijativa u Republici Srpskoj koje su u suprotnosti sa EU putem Bosne i Hercegovine, uključujući secesionističku retoriku i dovođenje ustavnog poretka zemlje u pitanje".

EU poziva sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od provokativne retorike i retorike podjela, kao i takvih radnji, posebno onih koje dovode u pitanje suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet zemlje.

EU ponavlja svoju nedvosmislenu opredijeljenost za EU perspektivu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, saopšeno je iz Delegacije EU u BiH.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()