Dugovanja grada Banjaluka: "Ovo je držite vodu, dok majstori ne odu"

Rezultat je ovo današnjeg sastanka gradonačelnika Banjaluke sa predstavnicima ovih kategorija

05.01.2024. 21:55
  • Podijeli:

Javni prevoz u gradu na Vrbasu neće stati do Srpske Nove godine, dok su roditelji i staratelji osoba sa poteškoćama u razvoju, kao i radnici Gradske uprave danas dobili samo jedan dio zaostalih dugovanja.

Rezultat je ovo današnjeg sastanka gradonačelnika Banjaluke sa predstavnicima ovih kategorija.

Međutim, ovo je samo krakotorčno rješenje.

"Ovo je držite vodu, dok majstori ne odu", izjavio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

A tako će, čini se, biti do Pravoslavne Nove godine, kada slijedi nova runda pregovora sa prevoznicima. Do tada, tek dogovor da javni prevoz bar preko praznika u gradu na Vrbasu, neće stati.

"Dug prema pet prevozničkih preduzeća koji obavljaju ovu djelatnost u gradu Banjaluci i po ugovoru sa Gradskom upravom, narastao na milion i 500 maraka što je za ovaj posao kojim se mi bavimo katastrofalno", kazao je Dejan Mijić, direktor “Autoprevoz GS”.

Katastrofalno je i roditeljima i starateljima osoba sa poteškoćama u razvoju, ali i radnicima Gradske uprave koji takođe traže svoj dio kolača. Sjetio se gradonačelnik sredstava Vlade Srpske za posebne namjene koja su doznačena Gradskoj upravi još sredinom decembra, pa je tako bar kratkoročno riješio probleme ovih kategorija.

"Oni će danas dobiti 100% invalidnine za novembar i 50% tuđe njege i pomoći. Sredstva su krenula jutros u 8h da se puštaju. Naši radnici će danas dobiti regres u iznosu od 500 maraka, i ono što još možemo po zakonu a to je 60% plate, sa jasnom namjerom da i ostalih 40% moraju dobiti", rekao je Stanivuković.

Dobili su radnici i nova obećanja.

"Moram da saopštim da smo dogovorili sa gradonačelnikom povećanje plata za 2024. godinu za sve zaposlene Gradske uprave, za 150 maraka i to linearno za sve radnike", izjavio je Radislav Gojković, predsjednik reprezentativne sindikalne organizacije Gradske uprave grada Banjaluka.

Ni danas nije prošlo bez međusobnih prepucavanja i traženja krivca za trenutnu situaciju. Dok gradonačelnik uporno poziva na rebalans budžeta, odbornici vladajuće koalicije poručuje - Zakon je predvidio samo realokaciju sredstava.

"Kada je u pitanju Zakon o budžetskom sistemu, dobili smo saopštenje Ministarstva finansija obraloženje da je priča oko rebalansa budžeta za 2023. godinu završena, znači zakonski je završena i predlažem gradonačelnika da ne spominje više termin usvajanja rebalansa", poručio je Dragoslav Topić, šef Kluba odbornika SNSD-a u gradskoj skupštini.

A predložili su i zakazivanje vanredne sjednice, 11. januara, kako bi bila usvojena realokacija sredstava čime bi, problem isplate dugovanja, bio riješen.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()