Donesena odluka: Privremena suspenzija i smanjenje carinskih stopa kod uvoza određenih roba

Odluka je, kako ističu iz VTKBiH, objavljena u Službenom glasniku BiH te na web stranici Ministartsva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa

09.11.2023. 13:50
  • Podijeli:
AA-20230614-31427260-31427253-VIJECE_MINISTARA_BIH_UTVRDEN_PRIJEDLOG_SPORAZUMA_S_VLADOM_HRVATSKE_O_REKONSTRUKCIJI_MOSTA_NOVI_GRAD_DVOR-6489c06d45c43.webp Foto: Anadolija

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, donijelo je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2024.

Vanjskotrgovinska komora BiH napominje da je odlukom obuhvaćeno 68 tarifnih oznaka u sektorima tekstilne, obućarske, hemijske, metalske, prehrambene i grafičke industrije, kao i elektroindustrije.

Odluka je, kako ističu iz VTKBiH, objavljena u Službenom glasniku BiH te na web stranici Ministartsva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Odluka će se primijenjivati od 1. janura 2024.

Radi ostvarivanja prava na uvoz robe, uz carinsku deklaraciju se podnosi potvrda Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da će roba biti korištena u vlastitoj proizvodnji i potvrda VTK da se roba ne proizvodi u Bosni i Hercegovini ili roba domaće proizvodnje ne zadovoljava potrebe privrede i tržišta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()