Dom naroda Parlamenta BiH odbio CIK-ov izvještaj o izborima za 2022. godinu

Odlukom ovog doma također nije uvojen ni Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u 2022. godini

28.12.2023. 15:38
  • Podijeli:
Dom_naroda_ParlamentBiH_foto_UNA1-642573a751e15.webp Foto: UNA

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nije usvojio Izvještaj o provođenju Općih izbora 2022. godine, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Odlukom ovog doma također nije uvojen ni Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u 2022. godini.

S druge strane, usvojen je Zakon o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Dom naroda usvojio je i Zakon o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Predsjedavajući Doma prethodno je, na početku 12. sjednice Doma, obavijestio delegate da je Kolegij Doma, djelujući kao komisija, postigao saglasnost o ovim prijedlozima zakona u drugom čitanju, čime se oni smatraju usvojenim.

Usvojen je i Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2022. godinu.

Dom naroda za članove Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta imenovao je Nenada Ponorca, Dženitu Ljucu i Ivu Čolaka.

Za člana Upravnog odbora, koji će dužnost preuzeti umjesto razriješenog člana Upravnog odbora na period do isteka redovnog trogodišnjeg mandata, imenovan je Vedad Smailagić.

U Privremenu zajedničku komisiju oba doma PSBiH za provođenje procedure imenovanja člana Nezavisnog odbora za praćenje uslova boravka u zavodima,postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH, Dom naroda imenovao je delegate Džemala Smajića, Zdenka Ćosića i Snježanu Novaković-Bursać.

U Privremenu zajedničku komisiju oba doma PSBiH za provođenje procedure za imenovanje jednog predstavnika akademske zajednice u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Dom naroda imenovao je delegate Sredoja Novića, Marinu Pendeš i Kemala Ademovića.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()