Dom naroda Parlamenta BiH danas o izmjeni Zakona o VSTV-u

Usvajanje predstavlja važan iskorak u pravcu ispunjavanja jednog od 14 prioriteta Evropske komisije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji

06.09.2023. 07:15
  • Podijeli:
Dom_naroda_ParlamentBiH_foto_UNA1-642573a751e15.webp Foto: UNA

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Ustavnopravna komisije Doma naroda podržala je predloženi zakon u drugoj komisijskoj fazi, sa dva usvojena amandmana.

Predstavnički dom Državnog parlamenta ranije je usvojio ovaj zakonski prijedlog, čije usvajanje predstavlja važan iskorak u pravcu ispunjavanja jednog od 14 prioriteta Evropske komisije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Izuzme li se postavljanje delegatskih pitanja na koja će članovi Vijeća ministara BiH odgovarati usmeno, na početku sjednice, predloženi zakon je jedina predviđena tačka dnevnog reda o kojoj će delegati raspravljati.

Uoči sjednice Doma naroda BiH predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija upozorava Dom naroda da odustane od neprovodivih zakonskih rješenja. Tvrdi da zakon neće omogućiti reforme u ovoj oblasti.

Zakon o VSTV-u BiH u pripremi je već godinama. U svakom prijedlogu, nedostaci i kritike, pa i u posljednjem, koji je na korak do usvajanja. Zakon evropski i za pravosuđe reformski. Garantuje transparentnost pravosudnih institucija, a za sudije i tužioce prepreka je za zloupotrebe. Barem po definiciji. U praksi, ipak, problemi. Uoči sjednice, predsjednik VSTV-a BiH traži obustavljanje ovog zakonskog rješenja i zahtijeva vraćanje na prvobitno usaglašeni tekst između VSTV-a i resornog ministarstva. Kritike je nakon Doma naroda uputio i na adresu visokog predstavnika.

"Nije ovo ono što BiH treba. Značajno se umanjuje kapacitet, krnji se institut sukoba interesa, objavljivanja imovinskih kartona, transparentnosti", upozorava SDA-ov Šefik Džaferović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda BiH.

„Ovo je vrijeđanje inteligencije građana jer nezamisljivo je da predlagač – u ovom slučaju Ministarstvo pravde i Vijeće ministara BiH – nije našao za shodno da konsultuje struku, da se ovaj zakon usaglasi sa evropskim stečevinama“, tvrdi SBiH-ov Džemal Smajić, delegat u Domu naroda BiH.

Preostale stranke opozicije iz Federacije dijele mišljenje. Nedostatke u zakonu prepoznaju, ali, čini se, prevagnut će viši interes. U reformskim zakonima vide novu priliku za napredak na evropskom putu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()