Dom naroda FBiH danas podržao niz značajnih zakona

Pred delegatima bili Starategija o razvoju turizma, Zakon o alkoholnim pićima, te dopnune i izmjene Zakona o prostornom planiranju

05.10.2023. 19:50
  • Podijeli:
Parlament Federacije BiH UNA-63ee82da660e3.webp Foto: UNA

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je više nacrta zakona na današnjoj sjednici u Sarajevu kao i Strategiju za razvoj turizma 2022-2027. godina.

Usvojen je Nacrt zakona o jakim alkoholnim pićima. Važnost donošenja zakona jeste što je 60 posto proizvodnje i prometovanja jakih alkoholnih pića nekontrolisano.

Potrebnu većinu je dobio i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovim izmjenama će se omogućiti implementacija sistema izdavanja elektronskih dozvola u oblasti građenja, koji će biti prilagođen potrebama investitora, a s ciljem stvaranja što boljeg i efikasnijeg privrednog ambijenta u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Bolji uvjeti poslovanja pružit će mogućnost investitorima da olakšaju proces dobijanja dozvola, odnosno da unaprijede funkcionalnost sistema i upravnih akata. Također, otklonit će se i potreba da podnosioci zahtjeva lično posjećuju pojedine institucije, što će značajno smanjiti vrijeme potrebno za dobijanje dozvola.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()