Većina delegata bila protiv: Nije prihvaćen izvještaj CIK-a BiH o finansijskom poslovanju političkih stranaka

Miletić najavio inicijativu da se ukine finansiranje političkih subjekata u BiH

25.07.2023. 14:45
  • Podijeli:
Dom_naroda_ParlamentBiH_foto_UNA1-642573a751e15.webp Foto: UNA

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije danas prihvatio izvještaj Centralne izborne komisije (CIK) BiH o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2020. godini.

Prije glasanja o ovoj tački dnevnog reda predsjednik CIK-a Suad Arnautović informisao je delegate da Komisija u ovoj oblasti primjenjuje pet zakona – zakon na nivou BiH, zakone Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko distrikta, te Izborni zakon BiH.

Svi ovi zakoni, naveo je Arnautović, propisuju različite odnose u raspodjeli finansijskih sredstava strankama.

"Zbog različitog normativnog okvira, dolazi do različite prakse i imamo najviše problema u raspodjeli u onim sredinama, opštinama, kantonima, na nivou entiteta, kada članovi političkih stranaka prelaze iz jednog kluba u drugi", rekao je Arnautović.

On je zamolio delegate da se prihvati prijedlog iz izvještaja da se ide na harmonizaciju propisa u oblasti finansiranja političkih stranaka, precizirajući da je to prvi zahtjev iz 14 preporuka Evropske komisije, ali i mišljenje relevantnih međunarodnih tijela.

Jedini za raspravu o izvještaju CIK-a bio je hrvatski delegat Zlatko Miletić, koji je citirao dio iz izvještaja da je od 2004. do 2020. godine iz budžeta svih nivoa vlasti u BiH političkim subjektima isplaćeno 316,84 miliona KM.

Miletić je ocijenio da su za ovaj novac mogle biti otvorene 34.000 radnih mjesta i najavio da će pokrenuti inicijativu da se ukine finansiranje političkih subjekata.

Nakon provedenog usaglašavanja u Kolegiju, Dom naroda prihvatio je ranije razmatrani izvještaj Centralne banke BiH za 2022. godinu.

Delegati su podržali izvještaje o radu stalnih komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine u BiH, kao i zajedničkih komisija Parlamentarne skupštine u prošloj godini.

Prihvaćeni su i izvještaji o aktivnostima Kancelarije za reviziju institucija BiH za 2022. godinu, kao i izvještaj ove institucije o reviziji praćenja preporuka revizije učinka u planiranju budžetskih rashoda u institucijama BiH.

Delegati su prihvatili i izvještaje o primjene Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH za 2021. i 2022. godinu, koje je sačinila Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()