Dogovor o formiranju Vlade FBiH na “dugom štapu”: Političarima zaprijetio i Christian Schmidt

Vladu u petogodišnjem tehničkom mandatu vodi čovjek koji je prvostepeno osuđen na zatvor

07.04.2023. 17:31
  • Podijeli:
Parlament Federacije BiH UNA-63ee82da660e3.webp Foto: UNA

Čini se da je formiranje nove Vlade Federacije BiH “na dugom štapu”. Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH u četvrtak, iako su zasjedali do kasno u noć, nisu se uspjeli dogovoriti.

Status “Quo” je neizbježan ukoliko Christina Schmidt ne donese drugačiju odluku.

A Schmidt je upravo danas poslao poruku političarima u Federaciji BiH da im je ovo polsjednja prilika i da, ukoliko, ne formiraju Vladu Federacije BiH, on ih neće više zvati, što bi, u prevodu značilo, da će sam donijeti odluku

Institucije već dugo u krizi

Aner Žuljević (SDPBiH), poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH za portal UNA kaže da se Federacija nalazi u petoj godini tehničkog mandata Vlade, koju vodi čovjek prvostepeno osuđen na četiri godine zatvora i još je ta vlada bez tri ministra.

“Jasno je da se već predugo nalazimo u krizi institucija koje prije svega građani plaćaju i zauzvrat očekuju njihovu punu funkcionalnost.

Jučerašnja sjednica je potvrdila još jednom postojanje parlamentarne većine i da je SDA spremna državu odvesti u haos samo da ostane na 
vlasti.

Jedan nevjerovatan pristup destrukcije u interesu zadržavanja kontrole javnih resursa kroz spinovanje o zaštiti naroda koji je svaki dan siromašniji pokazuje da mi imamo ozbiljan deficit političke kulture u poštivanju nacela parlamentafne demokratije”, kaže Žuljević.

U ovom momentu jedini odgovoran Refik Lendo

On smatra da je u ovom momentu SDA i gospodin  Refik Lendo jedini odgovorni da li će biti intervencije OHR koju mi ne priželjkujemo.

“Ukoliko gospodin Lendo potpise saglasnost na osnovu vise od 50 potpisa, ne postoji nikakva potreba da OHR reaguje. Naravno ako SDA odluči da nastavi provoditi scenarij talačke krize institucija i građana ove zemlje da bi se zadržala na vlasti, bit će direktno odgovorna za svako moguće rješenje OHR”, ističe Žuljević za portal UNA.

Dodaje kako SDA nastavlja da se kocka sa državom za rad vlasti kako je to kroz bezbroj primjera radila zadnjih 30 godina.
“Sve je to vizionarski predvidio i prvi predsjednik SDA gospodin Alija Izetbegović u svom govoru na kongresu kada je jasno naznačio opasnost u šta bi se stranka mogla pretvoriti. Na žalost danas svjedočimo kako su se njegovi strahovi obistinili kada je u pitanju kriminal, korupcija, nepotizam i sve one kontaminacije koje su ovu stranku prije svega pretvorili u firmu koja nema ni viziju, niti politički sadržaj za perspektivu ovog društva, osim sto su se sveli na dijeljenje poticaja, tendera i poslova umotano u lažni patriotizam” ističe Žuljević.

Schmidt pokazao konzistentnost u zaštiti građana

On smatra da je Christina Schmidt od svog dolaska pokazao konzistentnost u zaštiti građana od neodgovornih politika.

“Insistira da dođmaći političari urade posao, međutim ukoliko preplaćeni lideri nisu u stanju odgovoriti izazovima, onda je on dužan djelovati. Vjerujem da će intervenisati vrlo skoro ukoliko SDA ne donese odluku da zaustavi nedemokratsku blokadu sistema i zloupotrebu ustavnih odredbi”, mišljenja je Žuljević.

Aliefendić: Tražimo domaće rješenje

Almedin Aliefendić (SDA), poslanik u Predstavničkom domu Federacije BiH za portal UNA kaže da je Parlament usvojio Deklaraciju kojom je odbio mogućnost da OHR i Visoki predstavnik intervenišu.

“Mi tražimo domaće rješenje, pozivamo se na Ustav i tražimo uvažavanje ravnopravnosti  svih naroda i građana i uvažavanje izbornih rezultata koji jasno pokazuj uda je SDA pobjednik kroz 250 hiljada građana koji su dali podršku SDA i kroz 13 delegata u Domu naroda 
Parlamenta Federacije BiH.

Očekujem da će prevladati razum i da ćemo se vratiti u okvire ustavnih i zakonskih nadležnosti i da ćemo izabrati vladu koja će odražavati većinsku volju naroda i građana”, kazao je Aliefendić.

Kaže da je Klub SDA spreman u svakom trenutku da razgovara o konstituisanju Vlade, ali da je sada najvažnije da rukovodstvo FBiH, Lidija Bradara, kao predsjednica FBiH i njen stranački šef Dragan Čović, zatim Refik Lendo koji je predstavnik SDA i stranački šef Bakir Izetbegović i Igor Stojanović i njegov stranački šef Nermin Nikšić sjednu i  razgovaraju, jer oni čine rukovodstvo Federacije, te da se dogovore bez  emocija i uz poštivanje Ustava.

“SDA je spremna uvijek podržati jedan takav dogovor”, kaže Aliefendić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()