Dodik poručio EU: "Ako nam date pregovore, a ne date datum, ništa nam niste dali"

Zakon o Ustavnom sudu BiH u aprilu

08.02.2024. 17:27
  • Podijeli:

Lideri su danas na sastnaku u Sarajevu dogovorili da četiri zakona, među kojima je zakon o sprečavanju pranja novca koji je usglašen ide u dalju proceduru usvajanja, kazao je nakon sastanka Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH.

“Čini mi se svaki putu kada se sastanemo ne bude spektakualarnih rezultata, ali korak po korak budemo bliže dogovorima. Ocijenili smo da je vrlo važno ispuniti uvjete za otvaranje pregovora BiH za članstvo u EU. Razgovarali smo da ćemo insisirati na tome, ukoliko dođe do otvaranja pregovora,  da odmah dobijemo i konkretan datum, kako bi i mi vidjeli da ono što radimo prepoznaje se od EU i dobija svoje konture kada je u pitanju put BiH ka EU”, rekao je Nikšić.

Isto su ponovili  Milorad Dodik, lider SNSD-a i Dragan Čović, lider HDZ-a.

“Uvjet je da jasno znamo i sa naše strane ako ovo sve završimo a mislim da možemo da imamo precizan termin, datum otpočinjanja procesa pregovora. Tako da to bude dodatni motiv nama, da ovaj posao završimo”, dodao je Nikšić.

Nikšić je naveo da je dogovoreno i formiranje tri radne grupe koje će do kraja naredne sedmice usaglasiti zakon o sukobu interesa u institucijama BiH, izborni zakon i zakona o sudovima.

“Danas nismo konkretno govorili o rješenjima i zbog toga ćemo u narednom periodu raditi intenzivno pod koordinacijom ministra pravde u Vijeću ministara”, rekao je Nikšić.

Čović je rekao da su se osvrnuli i na sastanak u Bakincima.

“Sat vremena smo potrošili da izanaliziramo naše zaključke sa posljednjeg sastanka iz Laktaša i drago mi je što smo to izanalizirali o čemu smo razgovarali, pregovarali i dogovarali s obzirom da je bilo raznih špekulacija o tome”, istakao je.

"Čini mi se da je realan termin da u narednih sedam dana, a najkasnije da sljedeće sedmice usaglasimo tri zakona - Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Izborni zakon i Zakon o sprečavanju sukoba interesa", naglasio je Čović.

Potvrdio je da će izmjene Izbornog zakona značiti tehničke izmjene, izmjene koje se odnose na izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovina i izmjene koje se odnose na Centralnu izbornu komisiju (CIK).

Naglasio je da se izmjene izbora članova Predsjedništva odnose na izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Naveo je da nije riječ o sveobuhvatnim promjenama Izbornog zakona, jer bi sveobuhvatne promjene značile ustavne promjene.

Ako se postigne konačni dogovor oko ova tri zakona, najavio je skori sastanak spomenutih stranaka u Mostaru. Čović očekuje da će se nakon usvajanja ovih zakona dobiti, kako je rekao, precizan termin za početak pregovora s EU. Zaključio je da je atmosfera na današnjem sastanku bila dobra i da će "mediji pratiti tu atmosferu".

Milorad Dodik, lider SNSD je naglasio da je za evropski put Bosne i Hercegovine, ali da neće pristati ni na šta što nametne "samoproglašeni visoki predstavnik Christian Schmidt".

"Ukoliko on bude bilo šta učinio, od EU puta BiH nema ništa", naglasio je Dodik.

"Kod zakona o sudu ima konfuzije. Ustanovili smo da on ima četiri radna prijedloga. Radna grupa će sve to koncentrisati i ondje gdje se ne slažemo na tome će raditi radna grupa. Što se tiče zakona o pranju novca i finansiranju terorizma, mi apsolutno moramo sve to da usvojimo do kraja ovog mjeseca ukoliko želimo da budemo kredibilni. On je u Domu naroda i čeka jasan dogovor. On podrazumijeva i saglasnost koju smo danas dali - da se u aprilu stavi na sto zakon i izboru sudija u Ustavnom sudu BiH. On će u aprilu biti u struktura, nećemo sada da ga opterećujemo", kaže Dodik.

S obzirom da danas nije bilo riječi izbornom zakonu, Dodik kaže da nije odjednom nestala priča o njemu te dalje pojašanjava:

"Mi nastavljamo dalje da radimo i njemu, mi ne bježimo od njega da se implementiraju tehničke mjere integriteta izbornog procesa, ali nećemo dati saglasnost na zakon koji hoće da nametne Schmidt", dodaje Dodik.

Potom, Dodik je potvrdio ono što su prije njega saopćili Nikšić i Čović, a odnosi se na dogovor oko tri zakona - Zakon o sprečavanju sukoba interesa, zakon o sudovima te zakon o pranju novca.

Konkretno, kada je riječ o EU integracijama, Dodik je u više navrata ponovio da podržava put ka EU, ali je ujedno poslao i jednu poruku Evropskoj uniji.

"Dakle, naš prijedlog je da se napiše jedan apel ili izjava. Taj apel je upućen EU - ako nam date pregovore, a ne date datum - ništa nam niste dali. Ako smo u nečemu jedinstveni - to je ovo - Ako nema datuma, mislim da nema ni svrhe sa radimo dalje. Ako nema datuma, BiH nastavlja da bude kolonija koja nema suverenitet da vodi kredibilne dogovore sa EU institucijama. Slažem se za evropski put BiH i niko nikom ovdje niko nikom ništa ne može da nametne", ističe Dodik.

 

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()