Dodik Orbanu u Banja Luci uručio najviše odlikovanje Republike Srpske - Orden Republike Srpske na ogrlici

"Dragi prijatelju, dragi Viktore, hvala ti što si prihvatio ovo najviše odlikovanje RS, mi to dajemo pravim prijateljima", poručio je Dodik

05.04.2024. 11:08
  • Podijeli:

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dočekao je danas ispred Palate Republike u Banja Luci mađarskog premijera Viktora Orbana, koji predvodi izaslanstvo Vlade Mađarske i privrednika tokom posjete Bosni u Hercegovini.

Orbanu je svečano uručeno najviše odlikovanje Republike Srpske - Orden Republike Srpske na ogrlici, kojim ga je odlikovao predsjednik RS povodom 9. januara, datuma koji se obilježava kao Dan Republike Srpske, a kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

"Dragi prijatelju, dragi Viktore, hvala ti što si prihvatio ovo najviše odlikovanje RS, mi to dajemo pravim prijateljima. Mađarska i RS imaju prijateljske odnose, zahvalan sam vam za posvećenost koja traje. Ovo odlikovanje vam dajemo čistog srca, sa željom da ojača prijateljstvo naših ljudi, naših kompanija. Srbi i Mađari su narod koji trebaju da sarađuju na najvišem nivou, i to nikada nije protiv nekoga trećeg", poručio je Dodik.

Dodao je da će kroz vrijeme koje dolazi slaviti zajedničke uspjehe.

"Odlikovanja su znak poštovanja i ovo je znak poštovanja za mene ali ovo je i više. Ovo je znak prijateljstva, nije samo državni akt, ovdje ima emocija i vjere u zajedničku budućnost. Ja sam star čovjek i dugo posmatram Srbe, a sjećam se i drugog sistema kada ste bili bogatiji od nas. Sjećam se i otcjepljenja BiH, i Dejtonskog sporazuma i NATO bombardivanja. To sam uvijek posmatrao sa emocijama. Kada jedan narod mora da nađe svoje mjesto to je teška pozicija za nosioce vlasti. Bez obzira na današnje granice Srbi i Mađari su susjedi", poručio je Orban.

Dodao je da međunarodna politika prema Srbima nije fer, nije pravedna.

"Nema bezgrešnog naroda, ali ima ljudi koji vide samo tuđe greške i u Evropi ne prepoznaju da su Srbi potrebni. Bez Srba nema stabilne bezbjednosne situacije i nema stabilnosti", naglasio je.

Poručio je da je davno trebala biti donesena odluka "da budete članovi EU i BiH i Srbija".

"Proširenje prema istoku nije dobra vijest ni za Mađarsku, ni Srbiju, ni BiH. Ne želim da prećutim da smo se borili da se donese odluka za pregovarački status, imali ste podršku i Austrije, i nadali smo se da će pregovarački status ugledati sunce dana, sad se suočavamo sa situacijom kada se donosi odluka o izmjeni Izbornog zakona, i sve ovo dovodi u pitanje. Ovdje se stranci miješaju u unutrašnje poslove. Vi imate mogućnost da sami ovdje odlučujute, mi ne treba da se miješamo, nego da pitamo šta možemo da pomognemo", kazao je Orban.

Za kraj poručio je da odlikovanje nije dobio za ono šta je učinio, nego za ono šta će učiniti. 

"Možete da računate na Mađarsku", zaključio je.

Na press konferenciji nakon ceremonije predsjednik RS poručio je da će u narednom periodu pokrenuti pitanje da se krene izučavanje mađarskog jezika na fakultetima.

"Potrebno je da se napravi saradnja u oblasti sporta, kulture… Pratimo ono što Mađarska radi u naporima da se zaustavi rat i uspostavi mir. Hvala na podršci na evropskom putu. I Venecijanska komisija je rekla da evropski put ne trpi nametanje odluka. Evropa danas ima deficit liderstva. Mi ne želimo da rušimo Ustav, mi ne želimo da se krećemo ka EU ako gubimo našu autonomiju. Mi ne možemo da prihvatimo mjere stranaca. Često smo suočeni da napravimo dogovor, a onda neki centri, kao sto je ambasada SAD, sruše te dogovore", poručio je Dodik.

Dodao je da ako se RS uzme imovina, "odmah će donijeti odluku o samostalnosti".

"Često kažete pomoć ili podrška, a sa naše strane je to investicija. Vi ste dio Evrope koji može da pokaže ekonomski najbrži rast. Potencijal koji postoji u vašoj zemlji je iz aspekta Mađarske veoma značajan. Ja sam predsjednik Vlade sa sela, na drugačiji način procjenjujem budućnost jedne zemlje. Ja kad pogledam dvorišta škole, crkva i groblja, vidim da ih održavate i čuvate. Zajednica koja te tri stvari održava i čuva samo je pitanje kada će krenuti u razvoj", naglasio je Orban.

Prema njegovom mišljenju, decentralizovana zemlje ne može da se centralizuje mimo volje jednog entiteta. 

"Stabilizaciji ove zemlje može da se doprinese ako se poštuje Ustav. Oduzimanje imovine na može dovesti do stabilizacije. Ja sa mojim mišljenjem nisam jedini u EU ali ja smijem to da kažem jer imam 2/3 podršku, a u zemljama gdje lideri to nemaju, oni ne iznose svoje mišljenje o predsjedniku Dodiku i Republici Srpskoj", poručio je Orban.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()