Dodik naglasio: Srbi će imati podršku Kine u UN

Predsjednik Srpske je istakao da je pokušaj da se na dnevni red Generalne skupštine UN stavi rezolucija o Srebrenici politička stvar koja dolazi sa Zapada.

08.05.2024. 20:16
  • Podijeli:
milorad dodik, 1 mart 2024 - profimedia-65e5c758e3fe1.webp Foto: Profimedia

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Srbija i srpski narod imati podršku Kine u UN kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici.

"Kina je stalna članica Savjeta bezbjedbnosti UN i uvijek smo zahvalni na činjenici da je 2016. godine zajedno sa Rusijom bila protiv rezolucije o Srebrenici, jer je procijenila da je to čisto politikanstvo", rekao je Dodik u Beogradu, gdje prisustvuje svečanom ručku upriličenom u čast kineskog predsjedika Si Đinpinga.

Predsjednik Srpske je istakao da je pokušaj da se na dnevni red Generalne skupštine UN stavi rezolucija o Srebrenici politička stvar koja dolazi sa Zapada.

"Nije to originalna priča političkog Sarajeva koje je samo izvršilac radova. Oni koji to rade žele da operu svoju nečistu savjest izmišljajući laži i podvale o srpskom narodu koji je uvijek bio slobodarski, nikada nikog nije napao i donosio je slobodu drugim narodima", rekao je Dodik.

On je ukazao da su podvale tvrdnje da rezolucija o Srebrenici ne predstavlja osudu srpskog naroda.

"Kada čitate rezoluciju vidite da se traži da zemlje članice UN u svoj obrazovni program potenciraju događaj u samoj Srebrenici", rekao je Dodik i dodao da se u Srebrenici desio stravičan zločin, a ne genocid.

On je istakao da će Kina biti na strani Srbije i srpskog naroda kroz multilateralne organizacije kao što su UN.

"Veoma je značajno što su Kina i Rusija na strani srpskog naroda, a biće još zemalja. Od ukupne populacije na planeti ima više od pet milijardi ljudi čiji politički predstavnici neće podržati tako nešto", rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo da se Amerika, Britanija i NJemačka još ponašaju kao hegemon, dok se Kina, uprkos tome što ima veliku stratešku moć, ne nameće kao hegemon, već kao partner.

"Treba znati da je Kina decenijama bila u nekoj vrsti izolacije, da je izdigla svoju ekonomiju u proteklih deset godina i da je zajedno sa Rusijom i Brazilom, Južnoafričkom Republikom, Indijom formirala BRIKS koji se sada udvostručio", dodao je Dodik.

On je podsjetio da kineski predsjednik nakon posjete Srbiji putuje u Budimpeštu, gdje će biti promnovisana saradnja Mađarske i Kine.

"I Srbija i Mađarska su naši pravi prijatelji, a ne samo partneri. Raduje me da je Srpska prisutna, uz Mađarsku, Srbiju i Kinu, i to govori u prilog našim nastojanjima da izgradimo jedan normalan odnos", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ukazao da će se sa Kinom razgovarati ravnopravno.

"Kina ne želi da nametne monopol Zapadu, ali Zapad želi da nametne monopol Kini", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo i da Kinezi pripremaju tužbu za posao koji su trebali da urade u Tuzli kada je riječ o "Bloku pet".

"Kinu su izbacili iz tog posla i sada se očekuje sudski proces na međunarodnom planu koji će koštati mnogo FBiH. Ugovor je već bio potpisan, a onda neko iz Zapada nazove telefonom i kaže Sarajevu da to ne može i ovi iz Sarajeva se povuku", rekao je Dodik.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()