Dodatnih 4 miliona KM za Lokalne izbore 6. oktobra: Ministarstvo finansija i trezora BiH zaprimilo zahtjev

Lokalni izbori su raspisani na osnovu Odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta od 26. marta ove godine

10.05.2024. 14:15
  • Podijeli:
izbori-una.jpg

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović juče je održao sastanak sa predsjednicom Centralne izborne komisije Irenom Hadžiavdić, članom CIK-a Željkom Bakalarom i njihovim saradnicima. Razgovarali su o finansiranju Lokalnih izbora 2024. godine, koji će se održati 6. oktobra, a za koja su do sada odobrena sredstva u iznosu od 7.418.000 KM.

Lokalni izbori su raspisani na osnovu Odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta od 26. marta ove godine, kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kada bi trebala biti provedena tri pilot projekta uz upotrebu novih tehnologija, s ciljem transparentnijeg izbornog procesa.

"Ministarstvo finansija i trezora BiH je zaprimilo zahtjev za osiguranje dodatnih sredstava u iznosu od 4.173.000 KM, u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, a koji je donesen nakon Instrukcije o privremenom finansiranju institucija BiH za period april-juni 2024. godine. 
Na sastanku smo razgovarali o pomenutom zahtjevu, te su predstavnici CIK-a detaljno obrazložili potrebu za dodatnim sredstvima koju će Ministarstvo pomno analizirati i očitovati se u zakonom propisanom roku", naveo je Hasanović nakon sastanka.

Predsjednica Centralne izborne komisije izrazila je zahvalnost na podršci Ministarstva finansija i trezora BiH, ističući važnost stabilnog finansiranja za neometano sprovođenje izbornih aktivnosti.

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()