Dodatne konsultacije o Zakonu o sudovima i Zakonu o organizaciji tržišta vina

Zakon o strancima upućen je po hitnom postupku prema Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine

23.08.2023. 20:25
  • Podijeli:
AA-20230823-31982463-31982457-SAVJET_MINISTARA_BIH_DODATNE_KONSULTACIJE_O_ZAKONU_O_SUDOVIMA_I_ZAKONU_O_ORGANIZACIJI_TRZISTA_VINA-64e64ef6466d2.webp Foto: Anadolija

Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, izjavila je da je zadovoljna današnjom sjednicom i onim što su uradili, javlja Anadolu.

"Drago mi je da smo okončali sjednicu koja je uz obiman broj točaka dnevnog reda imala na dnevnom redu i zakone koji se tiču europske perspektive, od Zakona o strancima, Zakona o sudovima, Zakona o organizaciji tržišta vina, određeni broj odluka koje se tiču i kadrovskih rješenja, određenih sporazuma, prijedloga za davanje saglasnosti na određene pravilnike, poslovnike, razne izvještaje i informacije, tako da mogu kazati da sam zadovoljna sa današnjom sjednicom i svim što smo zapravo odradili", rekla je Krišto.

Dodala je da se nisu izjašnjavali o Zakonu o sudovima i Zakonu o organizaciji tržišta vina, dok je Zakon o strancima upućen po hitnom postupku prema Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Oko ova dva zakona koja su takođe i na političkoj razini dogovorena i na neki način postoji i obveza da su se na neki način danas trebala naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara nismo se usaglasili, jer su se pred sjednicu pojavile određene nesuglasice, možda tehničke razine, nekakva pitanja vjerska koja se odnose na određena prava", kazala je Krišto i dodala da su ostavili nakon završetka sjednice da ove primjedbe usaglase u toku današnjeg ili sutrašnjeg dana, kako bi se izjasnili i mogli uputiti do kraja sedmice zakone prema Parlamentarnoj skupštini BiH:

"Nadam da će to sukladno svim političkim dogovorima uraditi se do kraja ovog tjedna kako bi Zastupnički dom koji je zakazan u ponedjeljak mogao na svojoj sjednici staviti na dnevni red ove zakone koje je danas imalo i Vijeće ministara."

Dodala je da su se složili oko Zakona o sukobu interesa, u kojem su vidjeli da postoje određene stvari u smislu i definicija, kako bi se sustavno provodio, kako bi postojala odgovornost u smislu provedbe zakona.

"Složili smo se da treba dodatno vrijeme unutar Ministarstva pravda da se na njihovoj razini, na razini struke, zapravo postave odredbe na jasan način kako bi zakon bio sustavan i nadam se i tako smo se dogovorili da bi sljedeće sjednice koja bi trebala biti 31. taj zakon treba biti na dnevnom redu", rekla je Krišto.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH rekao je da je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o strancima oko kojeg nije bilo dodatnih rasprava. Istakao je da očekuje da će se pitanje dva zakona o kojima danas nije glasano riješiti bez problema, usvojiti najkasnije u petak ujutro, kako bi po dogovoru i planu na sjednici Predstavničkog doma u ponedjeljak svi dogovoreni dokumenti bili usvojeni i spremni za potvrdu na Domu naroda na sjednici koja je zakazana za 30. avgust.

"Tada bismo imali završen i kompletiran naš dogovor. Ne sumnjam u dobre namjere svih kolega. Stavili smo parafe svi predsjednici stranaka. Devet je potpisa na tom dokumentu koji govori da ćemo ovo imati završeno do 30. avgusta i da će u izvještaju o BiH nakon ne znam koliko godina, od Upitnika čini mi se, imati zaista se čim pohvaliti i potvrditi da su ove politike dogovora građanima BiH donijele ozbiljan iskorak na evropskom putu, a nakon toga i benefite koji slijede", objasnio je Konaković.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto rekao je kako će se na sjednici Predstavničkog doma PSBiH u ponedjeljak naći i drugi zakoni, mimo dogovorenih i usvojenih danas na Vijeću ministara BiH.

"Probaćemo na Zakon o strancima koji je usvojen u nacrtu djelovati amandmanski da se omogući takozvanim digitalnim nomadima da borave u BiH na isti način kako je to regulisano u nekim zemljama Evropske unije, a najbliže nama u Hrvatskoj. Jako je bitno da ta populacija može doći u BiH i ovdje živjeti", naglasio je Forto.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()