Delegati odbili SDA-ov prijedlog dopuna Izbornog zakona, vratili ga u redovnu proceduru

Burna rasprava i oko zahtjeva da se razmatra Zakon o Ustavnom sudu BiH

31.01.2024. 19:50
  • Podijeli:

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbio je da po hitnoj, ali i skraćenoj proceduri razmatra Prijedlog Zakona i izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. 

Zakon koji je uputio SDA se sada vraća u redovnu proceduru. Burna rasprava i oko zahtjeva da se razmatra Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Vladajuća koalicija oborila je hitnu proceduru za, kako su rekli, skaradni prijedlog izmjena Izbornog zakona. Ovakav potez je, kažu, dio dogovora iz Laktaša. 

Smatraju da prijedlog SDA koji se odnosi na integritet izbornog procesa sadrži niz manjkavosti.

“Integritet podrazumijeva cjelovitost jednog rješenja, ovo što je danas u proceduri je daleko od integriteta. Najosjetljiviji segmenti izbornog procesa, način glasanja, prebrojavanja, pa čak i upisi u birački spisak, su prepušteni da ih kasnije reguliše CIK, po ovom rješenju koje je aktuelno, što je u potpunosti nedopustivo. Takve stvari moraju biti do tančina biti regulisani zakonom”, smatra delegat SNSD-a Snježana Novaković-Bursać.

Ilija Cvitanović iz HDZ 1990 poručio je da zakon nije zaslužio da ide u hitnu proceduru, ali da se nije moglo dopustiti da “padne”, te mu je sada data prilika da se redefiniše.

I u Klubu Bošnjaka priznaju – prijedlog SDA ima određenih nedostataka. No, poručuju – ovo je daleko bolje od postojećeg zakonskog rješenja.

“Očito je bilo da vladajućoj strukturi, strankama SNSD, HDZ i strankama Trojke, nije bilo u interesu da se poboljša i zaštiti integritet samog izbornog procesa kako bi na sam dan izbora bila predstavljena volja birača onako kako su i glasali”, kaže Džemal Smajić iz SBiH-a.

“Smatram da je sve ovo jedna velika farsa i da se kupuje vrijeme da jednostavno visoki predstavnik ne bi intervenisao”, smatra Zlatko Miletić iz Pokreta Za nove generacije.

Burnu raspravu izazvao je zahtjev SDS-ovog Želimira Neškovića da se na dnevni red uvrsti Zakon o Ustavnom sudu BiH. 

To zakonsko rješenje je još u parlamentarnu proceduru uputio još u avgustu. Uslijedile su prijetnje iz SDA da će Klub Bošnjaka napustiti sjednicu ukoliko se taj prijedlog nađe na dnevnom redu. Umjesto njih, sjednicu je napustio Nešković, i to nakon što predsjedavajući Doma Kemal Ademović delegatima nije dao mogućnost da se izjasne da li će se ovo zakonsko rješenje naći na dnevnom redu.

“Vjerujte, ovde se ne radi samo o pravima mene kao izabranog delegata iz reda srpskog naroda i SDS-a, sutra će se desiti ovakav slučaj bilo kom delegatu i treba jednom stati u kraj kršenju poslovnika”, poručio je Nešković.

Delegati Doma naroda nisu podržali ni da se u hitnoj procerduri nađe Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Takvo zakonsko rješnje će na usaglašavanje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()