Danas odluka: Hoće li se Zvornička ulica preimenovati u Bulevar Ivice Osima?

Ukoliko se usvoji ova odluka nadležni organ uprave Općine Novo Sarajevo dužan je da u što kraćem roku izvrši izmjenu naziva ulice

19.04.2023. 07:25
  • Podijeli:
ivica_osim_foto_profimedia-1663587168851.webp Foto: Profimedia

U bh. prijestolnici danas zasjeda 19. sjednica Skupština Kantona Sarajevo, a koja između ostalog odlučuje o Prijedlogu odluke o izmjeni naziva ulice Zvornička, na području Općine Novo Sarajevo.

Ovom odlukom trebala bi se preimenovat ulica Zvornička u Bulevar Ivice Osima, gdje se uostalom i nalazi stadion Grbavica, u čijoj je blizini legendarni Ivica Osim rođen, odrastao i počeo fudbalsku karijeru.

Ukoliko se usvoji ova odluka nadležni organ uprave Općine Novo Sarajevo dužan je da u što kraćem roku izvrši izmjenu naziva ulice za nadležno područje, a Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo dužan je u roku od osam dana uvrstiti u Registar ulica, trgova i mostova.

Podsjetimo, Komisija za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine Kantona Sarajevo nedavno je jednoglasno podržala inicijativu da se ulica Zvornička preimenuje u Bulevar Ivice Osima.

Sjednica je završena za minutu, odluka usvojena, potpisana i upućena prema Skupštini Kantona Sarajevo na usvajanje.

Odluka je usvojena nakon što je Komisija tražila dopunu materijala od Općine Novo Sarajevo shodno administrativnim a formalno-pravnim uvjetima za davanje naziva ulica,

Zastupnici Skupštine Sarajevo u međuvremenu su izglasali inicijativu da se Zvornička ulica preimenuje u Bulevar Ivice Osima.

Podsjetimo, Grad Sarajevo je u februaru na ulaznoj kapiji stadiona Grbavica postavio spomen-ploču u znak sjećanja na legendarnog nogometnog maga, ljudsku veličinu, simbol Sarajeva i BIH - Ivicu Osima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()