Dan sjećanja na žrtve NATO agresije na Jugoslaviju - Dodik: Ubijali su nam malu djecu

Svečano obilježavanje 25. godišnjice NATO bombardovanja održava se u Prokuplju

24.03.2024. 21:10
  • Podijeli:
sećanje n a žrtve nato bombardovanja vladimir šporičić tanjg-660086e26e4ac.webp Foto: Vladimir Šporičić Tanjug

U Prokuplju, na Trgu Topličkih junaka, obilježava se Dan sjećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine, u prisustvu  predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Državno-komemorativni skup je počeo opelom koje služi patrijarh srpski Porfirije sa sveštenstvom.

Na kraju svečane manifestacije povodom obilježavanja Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja obratio se predsednik Vučić.

Vučić: Ima jedan mali narod koji se i dalje ponosno i dostojanstveno drži

Govoreći o prvoj žrtvi koja je pala u Prokuplju Vučić je rekao da su nam ubili Bobana jer su mislili sa će tako raskomadati Srbiju.

"Ima jedan mali narod koji se i dalje ponosno i dostojanstveno drži, koji hoće budućnost za sebe i svoju decu", istakao je Vučić.

Vladimir Šporičić Tanjug

Porfirije: Nevina krv je padala 1999-pamtimo prošlost, idemo odlučno u budućnost

Patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras u Prokuplju na obilježavanju Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine da je nevina krv tada padala širom naše zemlje i da zato pamtimo prošlost, ali da živimo sadašnjost koja nam je data i odlučno idemo u budućnost. 

"Sabrali smo se da molitvom Bogu koji je ljubav i koji prebiva u ljubavi, posvedočimo svoju neotstupnu opredeljenost da budemo na strani ljubavi, a ne mržnje, na strani mira, a ne rata, pravde, a ne tiranije, istine, a ne laži, nevinih, a ne zločinaca. Istina za volju i jedna i druga dimenzija ljudskog ispoljavanja pre ravno 25 godina pretvorila je ovu grudu zemlje u svetsku pozornicu na kojoj se po ko zna koji put u istoriji potvrdila drevna istina kako je čovek velik samo kad je čovek i kako je bezdušan kad se opredeli za antičoveštvo", istakao je patrijarh Porfirije na državno-komemorativnom skupu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Naglasio je da je srećan čojvek, jer nikakav ultimatum nije pokolebao naš narod da odustane od ljubavi Boga i bližnjeg. 

"Iako je cena takvog opredeljenja vrlo skupa, ona je istovremeno i zalog opstanka i trajanja, ne samo na geografskim mapama, nego i u večnosti, u carstvu kojem nas je usmerio Sveti Sava, a kojim se približio i čestiti knez Lazar. Zar i Mala Milica Rakić i Topličanin Boba Nedeljković i ostalih 11 vojnika postradalih u kasarni u Kuršumliji i svi koji su stradali u NATO bombardovanju nisu stajali na istoj Aveljevoj strani, na strani nevine žrtve, a njihovi likvidatori na Kajinovskoj bratoubilačkoj strani - mržnje čoveka", rekao je Porfirije.

Istakao je da je nevina krv tada padala širom zemlje koju nam je Bog dao, koja je postala zalog naše nade i sjeme spasa.

Predsednik Vučić i patrijarh Porfirije, printscreen RTS

"Zato tužni dve i po decenije i dokle god nas bude, zbog svih koji su tada nasilno oteti od nas, ali verom u Hrista Vaskrslog iz mrtvih i jedinog Gospoda ljubavi, ispovedamo da nas ništa neće moći odvojiti od ljubavi njegove, od ljubavi njihove, zemlje koju smo stolećima sopstvenom krvlju plaćali, našeg opredeljenja da nikad ne damo danak mržnji prema drugom čoveku, makar to bili i oni koji su sami sebe svrstali u red neprijatelja", rekao je patrijarh.

Naveo je da opredeliti se za Hrista znači stati uz svakog nevinog stradalnika, ma kom narodu pripadao i ma kojoj vjeri i koji god jezik koristio.

"Zato nas bole rane svakog Avelja, svake nevine žrtve, bez obzira koje je vere i bez obzira koje je boje kože i kom narodu pripada. Nije suština ovakvog stava da mi hoćemo da budemo žrtve, nego da nećemo da budemo kukavice. Ne zato što smo kao pojedinci kolektiv nezreli ili kao što bi neki mogli reći inate se, drže se nezrele tvrdoglavosti i bezumne hrabrosti i spremnosti da budu provokatori. Ne, upravo je suprotno. Naš orijentir i merilo su sve ti mučenici koji su ostali dostojni sebi i vrednosnom sistemu koji nema alternativu, a to je najjači mogući izraz čovekove zrelosti i bogolikosti", rekao je on.

Porfirije ističe da zato i pored činjenice da smo izgubili najmilije i pored toga što je tuga skrhala naša srca, glavni osjećaj koji nas obuzima ne bude neutješna žalost nego najdublje saznanje i uvjerenje da smo imali, da imamo i da ćemo imati najdostojnije među nama, koji ni za šta nisu htjeli i neće da zamjene svoju golgotsku žrtvu za egzekutorske privilegije. 

"Pamtimo prošlost, živimo sadašnjost koja nam je data i odlučno gledamo i idemo u budućnost", naglasio je.

Manifestacija je, poslije besjede patrijarha Porfirija, nastavljena intoniranjem himne Bože pravde.

Nakon kratkog igranog dela, prisutnima se obratio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Obraćanje predjsednika Republike Srpske

"Pre 25 godina nismo verovali da nam se to dešava. Nisu imali ni jednu odluku relevantnih tela, osim mržnje i da jednom malom srpskom narodu nanesu štetu, udarac, od kojeg se ne bismo oporavili i koji bismo morali da nosimo kao pečat. Potrkivali su se oni koji su u Drugom svetskom ratu bili na drugoj strani, da nas bombarduju. Ubijali su nam decu, malu decu, tek rođenu. Kad ubijete dete, ubijate čitav svet. Za njih to ne važi jer su oni to činili na mnogim mestima", istakao je Dodik.

"Ponosan sam na to šta je Srbija postigla. Stali smo, videli šta su nam uradili, i krenuli dalje. I danas sam ponosan kad bilo ko bilo gde priča o Srbiji i Srbima. Naša sloboda je najvažnija stvar našeg života i našeg identiteta, zajedno sa našom verom, identitetom, slavom, sve ono što čini naš narod posebnim. Srbi su naterani svih ovih 30 godina da gube vreme u stalnim iščekivanja, stalno smo zarobljeni u nekim pregovorima i dogovorima", rekao je Dodik.

Prije predsjednika Republike Srpske govorila je sestra najmlađe žrtve NATO bombardovanja u Srbiji, Bojane Tošović. O tim potresnim danima u kojima je izgubila oca i sestru, u ime majke i sebe preživjele, govorila je Bojanina sestra Anđelka Tošović.

Vladimir Šporičić/Tanjug

Anđelka Tošović: Nikoga ne mrzim, Bog jedini i najmerodavniji sudija


Anđelka Tošović, sestra najmlađe žrtve bombardovanja, jedanaestomesečne devojčice Bojane Tošović, rekla je da vrijeme prolazi, ali da rane na duši ne zarastaju.

Anđelka je rođena tokom bombardovanja, a u agresiji NATO-a je izgubila i sestru i oca.

"Prošlo je 25 godina od kada su mog oca i moju sestru odnele ptice i oni su napustili ovaj svet. Ja ih nisam upoznala. Bila sam u majčinoj utrobi te tužne večeri 11. aprila 1999. godine. Bila je Velika subota. Moja porodica se spremala za naš veliki praznik, Vaskrs. Trebalo je da to bude njihov prvi zajednički praznik. Ali niko nije ni slutio da će biti poslednji i da će svakog sledećeg biti knedla u grlu moje majke i suze na njenom licu. Tako je i sada, posle 25 godina. Vreme prolazi, ali rane na duši ne zarastaju", rekla je Anđelka.

Anđelka Tošović, Printscreen RTS

Nije, kaže, ni na koga ljuta i nikoga ne mrzi, i ne želi nikome zlo, čak ni onima koji su zlo nanijeli njoj i njenoj zemlji.

"Nisam ja ni na koga ljuta zbog toga što mi fali deo duše u životu. I ne, nikoga ne mrzim i ne želim nikome zlo, čak ni onima koji su ga naneli meni i mojoj porodici, našoj zemlji. Verujem da se dobrotom rađa ljubav i da je Bog jedini i najmerodavniji sudija i da će zalečiti suze i bol svih majki, očeva, braća i sestara, svih ranjenih duša u ovoj zemlji, a mnogo nas je", poručila je Anđelka.

Obilježavanju Dana sećanja prisustvuje i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srbije, predstavnici lokalnih samouprava, kao i veliki broj građana.

Na obilježavanju će se obratiti patrijarh Porfirije, predsednik Vučić, Milorad Dodik i Anđelka Tošović, koja je u bombardovanju izgubila sestru i oca. 

Danas se navršava 25 godine od početka agresije NATO na Srbiju, odnosno Saveznu Republiku Jugoslaviju, 24. marta 1999. godine.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije tokom vazdušne agresije NATO-a ubijen je 1.031 pripadnik Vojske i policije. Procjenjeno je da je poginulo oko 2.500 civila, među njima 89 djece, ranjeno oko 6.000 civila, od toga 2.700 djece, kao i 5.173 vojnika i policajaca, 25 osoba se vodi kao nestalo.

U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dječjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()