Da Dodik ne gasi požare, SNSD bi se rasplamsao

Iz najveće partije u RS se sve češće odlučuju da javno iznose unutarstranačke nesuglasice

06.03.2023. 16:31
  • Podijeli:
dodik_ćosić_una-63cff362c154a.webp Foto: Una

Iznošenje unutarstranačkih nesuglasica i problema, decenijama svojstveno opoziciji i pojedinim manjim strankama vlasti, nikada nije bilo izraženo u SNSD-u, najvećoj partiji na političkoj sceni RS. Ipak, aktuelna godina i to je promijenila.

Godinama unazad, ako zanemarimo neimenovane sagovornike domaćih medija, jedini koji su javno kritikovali dešavanja u partiji bili su dugogodišnji poslanik Drago Kalabić, koji je u međuvremenu izbačen iz iste, te Rajko Vasić, bivši generalni sekretar, koji s vremena na vrijeme zainteresuje javnost sočnim prozivkama partijskih kolega. I to je sve. Drugi veliki sukobi, među kojima se u ovdašnjoj javnosti posebno naglašavao onaj na relaciji Dodik-Lukač, ostajali su u domenu nagađanja.

Zato je mnoge poznavaoce ovdašnjih političkih prilika iznenadio otvoreni bunt SNSD-ovaca iz Istočnog Sarajeva, a potom i nedavni, njihovih kolega iz Banjaluke. Povod za prvim buntom, koji su predvodili predsjednik SNSD-ovog odbora u Istočnom Sarajevu, Ljubiša Ćosić, načelnici Pala i Istočnog Novog Sarajeva, Boško Jugović i Jovan Katić, te poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Miroslav Vujičić bio je prijedlog vladajuće koalicije u Republici Srpskoj da se za ministra bezbjednosti BiH imenuje lider DNS-a Nenad Nešić, koji se tek bio vratio u „staro jato“, nakon dvogodišnjeg, bar deklarativno, opozicionog djelovanja.

Drugi događaj veže se za najveći odbor, banjalučki, koji predvodi Vlado Đajić, ujedno i poslanik u Narodnoj skupštini RS i direktor UKC RS. Proteklog vikenda, u saopštenju za javnost, decidno naglašavaju da je povod najavljenog sastanka nezadovoljstvo radom generalnog sekretara partije, Luke Petrovića te kadrovskom politikom koju sprovodi. I jedan i drugi bunt saniran je dolaskom lidera stranke, Milorada Dodika, među nezadovoljne.

Politički analitičar Velizar Antić za UNU ističe da je prirodno da u velikoj partiji kakav je SNSD postoje različiti interesi i grupacije unutar partije.

„To nije ništa specifično i karakterisično samo za SNSD. Svaka velika partija ima više frakcija i grupa koje s vremena na vrijeme mogu doći u blaži ili veći sukob. Ono što je karakteristično za SNSD je to da je ova partija vremenom postala sve više grupa isključivo interesno povezanih pojedinaca a istovremeno je gubila svoju osnovnu ideologiju. A svi znamo da je upravo ideologija ono što jednu partiju čini ozbiljnom organizacijom i što njene članove drži na okupu. Vi sada imate situaciju da ni sami funkcioneri SNSD-a ne bi mogli dati definiciju koja je osnovna ideologija ove partije“, kaže Antić.

Dugi niz godina na vlasti, a SNSD je na vlasti u kontinuitetu oko 17 godina, napravio je, dodaje naš sagovornik, da interes pojedinaca bude glavni motiv koji ih održava u partiji.

„Sve dok su u stanju da zadovolje svoj lični interes ovi pojedinci će i biti u partiji. Onog trenutka kada osjete da svoj interes mogu da zadovolje na drugom mjestu oni više neće ni biti u njoj. SNSD je došao u fazu da ima mnogo više pojedinaca koji žele da zadovolje svoj lični interes a resursi su sve mršaviji. Takođe, tu su u igri i koalicioni partneri koji traže dio kolača a kolač je sve mršaviji i tanji. Kako budu rasli apetiti kako pojedinaca u SNSD tako i koalicionih partnera na vlasti a kako se kolač koji mogu da podijele bude smanjivao tako će sve više dolaziti do sukoba, kako unutar SNSD-a, tako i između koalicionih partnera“, kaže Antić.

Milorad Dodik je, u svakom slučaju, dodaje naš sagovornik, centralna figura koja sve ove pojedinačne interese kako funkcionera u svojoj partiji tako i interese koalicionih partnera još uvijek može da drži pod kontrolom.

„Koliko je to dobro jer se sve odluke donose na jednom mjestu toliko i nije dobro jer ukoliko on ne donese odluku koja bi odgovarala bilo funkcionerima u svojoj partiji bilo koalicionim partnerima oni mogu da otkažu poslušnost. Dakle, imamo jednu interesnu organizaciju gdje nema krovne ideologije koja bi na okupu držale sve pojedince partije i koalicione partnere. Sve dok svi oni mogu da zadovolje minimum svojih interesa oni će i biti na okupu i u javnost će izlaziti samo manji sukobi a pod tepih će se gurati veća nezadovoljstva. Onog trenutka kada ne budu mogli svi da zadovolje svoje interese na način na koji smatraju da bi trebali da ih zadovolje nastaće i veći sukob koji neće ni Milorad Dodik moći da kontroliše i bude pomiritelj“, zaključio je Antić.

Evidentno je, kaže politički analitičar Nebojša Tojagić, da posljednji istupi lokalnih odbora SNSD-a u Banjaluci,a ranije i u Istočnom Sarajevu ukazuju na disharmoniju odnosa unutar najveće stranke u RS i potvrđuju nagađanja da rat različitih struja tinja i nakon održanih izbora.

“Do sada su sukobi uglavnom počinjali prije izbornog ciklusa a glavni razlog bile su pozicije na listama. Najčešće su ti sukobi potiskivani a stvari su očito stavljane pod tepih kako bi javnost stekla utisak da je sve kako treba. Monolitnost SNSD-a uspješno je održavao i održava Milorad Dodik kao siva eminencija stranke. Očito da je tepih postao suviše mali da se pod njega gura sva prljavština i svi sukobi, te je krenulo da izlazi sadržaj koji se dugo potiskivao”, ističe naš sagovornik. 

Ono što čudi, dodaje on, jeste da se to nezadovoljstvo položajem unutar stranke sve češće i sve više javno manifestuje, što svakako ne doprinosi rejtingu SNSD-a. 

“Vjerujem da će Dodik i u narednom periodu držati pod kontrolom i ljude i stranku, ali je izvjesno da će u godinama koje dolaze krenuti i oštra i bespoštedna borba za njegovog nasljednika. Ne vjerujem da je ta borba već krenula, ali svaka od frakcija teži da ima što bolju poziciju unutar partije kako bi što više kontrolisala unutarstranačka dešavanja i postavljala svoje ljude na najodgovornija mjesta. Onaj ko unutar piramide SNSD-a stvori svoju piramidu ima se čemu nadati kada krene politički obračun. Sasvim je izvjesno da će ta borba dovesti do unutarstranačkog raskola i stvaranja novih političkih stranaka. Mislim da će SNSD doživjeti sudbinu Demokratske stranke u Srbiji koja se potpuno raspala i čije je daljnje političko djelovanje krajnje upitno”, smatra Tojagić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()