Cvijanovićeva jasna: Želimo pregovorački, a ne prevarantski proces

Ona je navela da se danas odlučila obratiti javnosti zbog brojnih neiskrenih reakcija, navodeći da otvaranja pregovora ne bi bilo bez Republike Srpske i djelovanja njenih predstavnika.

22.03.2024. 16:58
  • Podijeli:
zeljka cvijanovic predsjednistvo bih 23-65aa8b533cc9c.webp Foto: Predsjedništvo BiH

 Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je donesena važna odluka u Briselu kada je odobren pregovarački status jer podrazumijeva da domaće strukture rade svoj posao bez uplitanja stranaca, čime će se doprinijeti demokratskom kapacitetu BiH, ali i potvrditi ustavne nadležnosti u okviru Dejtonskog sporazuma.

"To je proces koji pripada domaćim strukturama, a ne neizabranom strancu u okviru toga", rekla je Cvijanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je navela da se danas odlučila obratiti javnosti zbog brojnih neiskrenih reakcija, navodeći da otvaranja pregovora ne bi bilo bez Republike Srpske i djelovanja njenih predstavnika.

"To je potvrdio i evropski komesar Oliver Varhelji. Prioritet je da preuzmemo proces u svoje ruke, da isključimo strani intervencionizam, da u Ustavnom sudu BiH sjede domaće sudije. Ne znam zbog čega se kolege u Federaciji drže stranih sudija i lažnog visokog predstavnika", istakla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da euforiju zbog odluke u Briselu treba svesti na realne osnove, navodeći da će pregovori potrajati, što je potvrđeno i juče na samitu, podsjetivši da je mnogo obaveza pred BiH koje mora ispuniti, a podrazumijevaju ukidanje stranog intervencionizma, dajući prednost unutrašnjem dogovoru i odlučivanju.

"Svakako ćemo se baviti i sa 14 prioriteta. Sva pitanja se nalaze u okviru pregovaračkog procesa. Stvar prijema nije nešto što će se desiti brzo. Želim vidjeti pregovarački, a ne prevarantski proces", navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da u procesu pregovora želi da budu vidljivije domaće institucije, bez nametanja rješenja sa strane.

"Ovo što se sada desilo pokazuje da smetnja nije decentralizovana BiH, ali želimo da kažemo da jeste djelovanje pojedinca koji se stavio iznad institucija i zakona", rekla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da zadovoljne treba da budu domaće strukture, ističući da je mnogo i onih koji negoduju zbog dobijanja pregovaračkog statusa.

"Sigurna sam da, poštujući naše nadležnosti, možemo savladati taj put", zaključila je Cvijanovićeva. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()