Cvijanović od Savjeta bezbjednosti UN traži podršku za poštovanje Ustava BiH

Predsjedavajuća Predsjedništva je oštro iskritikovala OHR

10.05.2023. 21:27
  • Podijeli:
zeljka_cvijanovic - reuters-638eef2e1f376.webp Foto: Reuters

Pitanje državne imovine, koje je ponovo zaoštrilo odnose između Banjaluke i Sarajeva, bilo je tema obraćanja predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović u Savjetu bezbjednosti Ujedninjenih nacija.

Cvijanović je podsjetila da je od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, sve dok se nije u ovo pitanje upleo OHR, bilo jasno čija je imovina.

- Nije bilo sporno sve dok bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun, sa svojim tipičnim imperijalnim stavom, nije intervenisao i tako otvorio čitavu polemiku, podsjetila je Cvijanović i ocjenila da OHR guši demokratski proces i podriva nesmetan unutrašnji dijalog i pomirenje koji su ključni za budući uspjeh BiH.

Cvijanović je dodala da strani zvaničnici aktivno podrivaju Ustav BiH usaglašen u Dejtonu.

- Bilo je opšte priznato da Ustav javnu imovinu ostavlja entitetima, što je stav koji je poslužio kao osnov za brojne zakone BiH, koji su još uvijek na snazi, a koji je svojevremeno potvrdio i Ustavni sud BiH. Entitetsko vlasništvo nad javnom imovinom priznaje se čak se i u izjavama koje su 2008. godine dali ili podržali uticajni strani zvaničnici, rekla je prilikom obraćanja u savjetu bezbjednosti predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović.

Cvijanović je od savjeta bezbjednosti zatražila da podrži dejtonsku Bosnu i Hercegovinu, podsjećajujći da je Ustav BiH sadržan u ovom Sporazumu, te da osude strano miješanje kojim se Dejtonski mirovni sporazum podriva.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH danas je napustila zasjedanje Savjeta bezbjednosti tokom obraćanja Kristijana Šmita tvrdeći da on nije verifikovan u tom savjetu i da nastavlja sa pravljenjem eksperimenta od Bosne i Hercegovine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()