Čović kaže da pozitivni procesi u BiH neće biti zaustavljeni, najavio izmjene Izbornog zakona

Kako je kazao, izazova je bilo i bit će, "ali mi preuzimamo odgovornost za Bosnu i Hercegovinu koja mora ići evropskim putem"

12.04.2024. 20:40
  • Podijeli:
dragan covic denis kapetanovic pixsell-65b2d623caff6.webp Foto: Denis Kapetanović / Pixsell

Lider HDZ-a Dragan Čović govorio je danas u Grudama o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini povodom mogućeg usvajanje rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

Kako je kazao, izazova je bilo i bit će, "ali mi preuzimamo odgovornost za Bosnu i Hercegovinu koja mora ići evropskim putem".

Čović je u Grudama, gdje je učestvovao na sastanku Koordinacije načelnik/gradonačelnika i predsjednika kantonalnih vlada, poručio kako oni koji pokušavaju zaustaviti pozitivne procese u Bosni i Hercegovini neće u tome uspjeti.

"Siguran sam da imamo dovoljno unutrašnje odgovornosti da pratimo te procese na najprimjereniji način. Svi koji se trude da uzburkaju političku scenu u BiH ne treba im previše napora, nije to teško uzburkati. Meni je važno da naše šire okruženje ne baci nikakav sigurnosni, ili bilo kakav negativni utjecaj na ovaj prostor i uvjeren sam da se to neće desiti, ali onda je odgovornost na svima nama", poručio je.

Prvi čovjek HDZ-a BiH kazao je kako treba iskoristiti idućih sedam dana da se događaje, koji su često izvor političke krize, kao što je bilo nametanje Izbornog zakona, i sada previranja oko rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim narodima, "amortizira na politički način koji će biti prihvatljiv za sve".

Čović je dodao kako se svi problemi moraju rješavati mirnim putem, a sve s ciljem nastavka pregovaračkog procesa s Evropskom unijom.

Za iduću sedmicu, na marginama Međunarodnog Sajma privrede u Mostaru, Čović je najavio veliki broj sastanaka s predsjednicima država i vlada iz okruženja.

"Siguran sam da ćemo na marginama Sajma otvoriti neke pregovaračke procese o samoj BiH, kako bi već na prvim sjednicama Vijeća ministara možda ponovno na dnevni red došla zakonska rješenja koja nismo završili, prijedlog izmjena Izbornog zakona, Prijedlog zakona o sudu i druga pitanja, a kako bi opet poslali poruku prijateljima iz Bruxellesa da se ovaj proces ne smije zaustaviti", kazao je.

S obzirom na to sa su evropski izbori u junu, Čović smatra kako je važno iskoristiti idućih nekoliko mjeseci kako bi se s dužnosnicima s kojima su otvoreni procesi, napravili jasni planovi za ovu i sljedeću godinu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()