Cilj sprečavanje zloupotrebe ovog prava: FZO RS usvojio novi Pravilnik o bolovanju

Poslodavci pozdavljaju novi pravilnik, a i sami svjedoče sve češćim zloupotrebama bolovanja.

07.04.2024. 20:38
  • Podijeli:

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske usvojio je novi Pravilnik o postupku utvrđivanja privremene spriječenosti za rad koji je pripreman zajedno sa doktorima koji propisuju ovo pravo. Cilj je integrisanje najboljih rješenja iz prakse u regulativni okvir, kako bi se dodatno unaprijedila oblast bolovanja i sve eventualne zloupotrebe ovog prava svele na minimum.

Pored čuvanja trudnoće i liječenja karcinoma, najviše radnika na bolovanje, odlazi zbog bolesti sistema za kretanje ili povreda na radu. Ukoliko se ispostavi potreba za daljim liječenjem, po istoj dijagnozi, nakon šest dana od zaključivanja bolovanja, porodični doktor će osiguranika odmah uputiti na prvostepenu komisiju radi ocjene potrebe za ponovnom spriječenošću za rad.

“Isto tako kod osiguranika što je primjećeno koji imaju mnogo epizoda kratkotrajnih bolovanja kada u šestomjesečnom periodu skupe više od 45 dana takvih bolovanja će se upućivati na komisiju kako bi se ocijenilo da li su sposobni ili nisu da se vrate na svoje radno mjesto”, objašnjava Dobriša Radić, rukovodilac Odjeljenja za kontrolu bolovanja u FZO RS.

Poslodavci pozdavljaju novi pravilnik, a i sami svjedoče sve češćim zloupotrebama bolovanja.

“Imate sada situacije koje se jako često dešavaju da neko kad treba dobiti otkaz uzme bolovanje i onda ga razvlači godinu dana, a sa druge strane imate ljude koji odu raditi u inostranstvo, imali smo dosta takvih slučajeva, odu u inostranstvo, uzmu ovdje bolovanje, vjerovatno plate doktora da ga pokriva”, kaže Saša Trivić, 
potpredsjednik Udruženja poslodavaca RS i vlasnik lanca pekara.

Najveći problem lažnog bolovanja je taj što stvara nezadovoljstvo ostalih radnika u lancu proizvodnje, dodaje Trivić.

“Lažno bolovanje možete sakriti od poslodavca ali ne i od kolega i onda dosta prijava ustvari dolazi od strane radnika zato što kažu što bih ja radio, a on može da ide da folira bolovanje i onda to utiče i na radnu discipline i na organizaciju”, jasan je Trivić.

Na zahtjev poslodavca, samo u prošloj godini izvršeno je više od 250 kontrola radnika koji su na bolovanju.

U toku prethodne godine 54 radnika zloupotrijebila su pravo na bolovanje, a upravo to je sada cilj novog pravilnika – da se zloupotrebe smanje i da na bolovanje idu samo oni koji su i zaista bolesni”

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()