Čeka se na Zakon o sukobu interesa: Želi li BiH otvoriti pristupne pregovore, ovo je uslov

No, spomenuti zakon i dalje se ne upućuje u parlamentarnu proceduru iako je, navodno, prije mjesec dana, usaglašen u Laktašima

24.02.2024. 19:55
  • Podijeli:

Pored zakona o sudovima, domaće vlasti trebale bi, ili bolje reći morale, usvojiti i Zakon o sukobu interesa, žele li otvoriti pristupne pregovore s Unijom, jasan je stav Evropske komisije. 

No, spomenuti zakon i dalje se ne upućuje u parlamentarnu proceduru iako je, navodno, prije mjesec dana, usaglašen u Laktašima. 

U međuvremenu je i SDA u hitnu proceduru uputila novi Prijedlog ovog zakona. Šta se desilo u međuvremenu sa ovim zakonom i šta bi on, uopšte, trebao značiti u praksi?

Na novi Zakon o sukobu interesa čeka se mjesecima. A dok se on kiseli u ladici, zakon koji je trenutno na snazi omogućava funkcionerima da nesmetano budu u sukobu interesa.

"Imamo političko odlučivanje u komisiji, i oni jednostavno, članovi njihovih stranaka ne žele da dođu na sjednicu, blokiraju rad komisije, i mi nemamo mehanizme da tome stanemo u kraj", kaže Srđan Traljić, Transparency International BiH.

Po novom prijedlogu, navodno, predviđeno je da se za provođenje ovog zakona osnuje sedmočlana Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama BiH, sa sjedištem u Istočnom Sarajevu, koju bi birao bh. parlament. EU je kroz svojih 14 prioriteta tražila da ovo tijelo bude nezavisno i da ne postoji nacionalni ključ pri odlučivanju tog tijela.

"Ključno je da se uspostave nekakvi mehanizmi slični mehanizmima na kojima biramo članove CIK-a, dakle mogu se postaviti uslovi da ti ljudi ne mogu biti članovi političkih partija, i da se postave još neki uslovi i da se mandat njihov ne veže striktno za mandat parlamenta", ističe Traljić.

No šta se, ili ko čeka? Iako je, navodno, zakon usaglašen na sastanku u Laktašima, iz Trojke poručuju da se na tome i sada radi.

"Radilo se intenzivno prethodnih 7-8 dana, i dva puta dnevno, i cijeli dan i navečer. Napravili smo veliki napredak od 15-ak EU sugestija koje su date na taj zakon. Jedan veliki dio je usvojen", ističe Predrag Kojović, član Radne grupe za Zakon o sukobu interesa (NS).

No iz SNSD-a tvrde - nakon dogovora u Laktašima, očito je svoje prste, preko Trojke, umiješao američki ambasador. Predsjednik stranke poručuje - zakon o sukobu interesa može da se donese samo za institucije BiH.

"Ako donesete zakon na nivou BiH, i tamo kažete da ko prekrši zakon o sukobu interesa onda je nadležno Tužilaštvo BiH i onda će na ljude iz Republike Srpske, iz opština, iz preduzeća, dovoditi na suđenje po Sarajevu, i to je njihov glavni cilj", kaže Milorad Dodik, predsjednik SNSD.

"Javno je rečeno na konferenciji za medije da je dogovoreno i usaglašeno da se usvoji zakon koji se tiče spriječavanja sukoba interesa u Institucijama BiH. Poslije smo dobili nekakve druge zahtjeve iz stranaka Trojke. To je nešto što neće dobiti našu podršku", ističe Radovan Kovačević, član Komisije za odlučivanje o sukobu interesa (SNSD).

Zbog očitog neslaganja o ovom zakonu između stranaka vladajuće koalicije, u međuvremenu je u hitnu proceduru Prijedlog zakona o spriječavanju sukoba interesa uputila SDA.

"Ne stiče se baš utisak da su to usaglasili niti da postoji tu nekakav konkretan dogovor kako izaći iz tog problema. Tako da Prijedlog kojeg je uputila SDA je slično onome što smo uradili sa tehnučkim izmjenama Izbornog zakona čisto da bi pomogli faktički vladajućoj koaliciji da dođemo do rješenja", kaže Edin Ramić, zastupnik SDA u Parlamentu BiH.

Ranije je, prvi put u ovom mandatu, zajedala Komisija za odlučivanje o sukobu interesa. I utvđen je u više primjera, no sankcionisanih tek nekolicina. A sankcije novčane. Minorne. Reklo bi se i stimulativne. I dokaz da je BiH novi zakon hitno potreban.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()