Borenović protiv zabrane okupljanja: Za slobodu izražavanja bez obzira koliko u njoj ima politike

Postoje određeni bezbjednosni izazovi, ali zato postoji i organizator da omogući da se skup održi na korektan način, rekao je predsjednik PDP-a

31.08.2023. 17:12
  • Podijeli:
Branislav_Borenovic_foto_PDP Cropped.jpg Foto: PDP

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da je protiv zabrane okupljanja i da svako ima pravo da izrazi svoj stav, bez obzira da li je riječ o političkoj organizaciji, grupi građana ili nevladinoj organizaciji i da to treba da bude ključno demokratsko načelo.

"Protiv sam zabrane okupljanja i izražavanja stavova, kako u Banjaluci, tako i u Sarajevu ili bilo kom drugom gradu, jer slobode izražavanja mora biti, bez obzira koliko u njoj ima politike. Svakako da postoje određeni bezbjednosni izazovi, ali zato postoji i organizator da omogući da se skup održi na korektan način", rekao je Borenović, komentarišući odluku sarajevske policije da zabrani održavanje protesta Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/, planiranog za sutra ispred Suda i Tužilaštva BiH.

Borenović je pozvao institucije Republike Srpske, FBiH i zajedničke institucije BiH da omoguće da se na demokratski način iskažu stavovi građana, bez tenzija, nemira i da se spriječi bilo kakva mogućnost sukoba.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović izjavio je da Srbi, uprkos zabrani, neće odustati od mirnog okupljanja u znak podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću protiv kojih je podignuta optužnica, te pozvao da sutra dođu na linije razgraničenja sa FBiH u svojim opštinama i gradovima i obustave saobraćaj na 30 minuta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()