Bivši poslanici između traženja novog posla i uživanja u "bijelom hljebu"

Više od 30 poslanika desetog saziva Narodne skupštine RS po isteku mandata ima pravo na bijeli hljeb

17.11.2022. 11:04
  • Podijeli:
nsrs.jpg

Novi saziv Narodne skupštine RS je formiran, a iz starog oko 30 poslanika ima pravo da u narednih pola godine prima poslaničku platu, odnosno, tzv. "bijeli hljeb".

Oko deset poslanika obnovilo je mandat, a od ovih koji nisu neki su se već izjasnili da će se odreći ove priviliegije. Jedan od njih je bivši poslanik DNS-a Aleksandar Glavaš.

"Moram da istaknem da sam odbio 'bijeli hljeb', jer smatram da je to nemoralno i neprikladno za bilo koju radno sposobnu osobu u vrijeme nekontrolisane inflacije i teškog položaja velikog broja građana Republike Srpske, ne osuđujući poslanike čije materijalno stanje opravdava ovaj vid obeštećenja", poručio je Glavaš.

Bivši predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović rekao je ranije da neće koristiti ovaj vid naknade.

Senad Bratić iz SDA kaže da ne bi volio biti u situaciji da bude primoran iskoristiti to svoje zakonom propisano pravo.

"To pitanje bi trebalo uskoro riješiti i bićete obaviješteni", kazao je Bratić za portal UNA.

Iz Kluba poslanika SNSD-a, Goran Jerinić kratko za UNU na pitanje da li će koristiti "bijeli hljeb", kaže - "najvjerovatnije da hoću".

Duško Ivić, bivši poslanik DNS-a kaže da još nije odlučio.

"Nismo imali vremena da o tome sad razmišljamo. Vidjećemo", kazao je Ivić za UNA portal.

Na ovu temu Davor Šešić, bivši poslanik SDS, koji je kasnije prešao u SP kaže da  "trenutno aktivno traži posao i ako ga uskoro nađe neće koristiti 'bijeli hljeb'".

Da ima i onih koji idu korak naprijed, pokazuje i potez narodne poslanice Nevenke Marilović. Naime, ona je nakon što je položila zakletvu i započela poslanički mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske odmah poslije svečane zakletve podnijela Administrativnoj komisiji Narodne skupštine RS zahtjev za zasnivanje profesionalnog statusa koji će joj omogućiti da ostvari pravo na šestomjesečnu platu nakon isteka mandata ili tzv. "bijeli hljeb".

Predsjednici, premijeri, ministri, njihovi zamjenici i savjetnici te poslanici i rukovodioci nekih državnih institucija mogu primati platu i nakon okončanja mandata. Ovo pravo daju im zakoni koje su sami napisali i usvojili na državnom, entitetskim i kantonalnim nivoima vlasti.

Do sada je postojalo nekoliko inicijativa za ukidanje ovog vida naknade, ali nijedna nije prošla ni na državnom ni na entitetskom nivou.

Državni i federalni funkcioneri mogu uživati pravo na „bijeli hljeb“ godinu dana nakon isteka mandata. Svim funkcionerima u Republici Srpskoj (RS), Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) te savjetnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH) odobrena je isplata takve naknade, najduže pola godine. 

Platu mogu primati dok ne nađu drugi posao ili ne odu u penziju. Funkcioneri dobijaju „bijeli hljeb“ čak i ako su smijenjeni ili ako na funkciji provedu makar jedan dan. Nije ograničeno ni koliko puta ista osoba može to pravo koristiti.

Prema podacima koje je prikupio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), u proteklih šest godina 476 funkcionera je dobilo najmanje 8,5 miliona maraka za „bijeli hljeb“, dok je njih 15 na „bijelom hljebu“ bilo i po dva puta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()