Bijeli hljeb: 17 zastupnika će iz budžeta dobiti više od pola miliona maraka

Od 17 podnesenih zahtjeva utvrđeno je da njih 16 ispunjava uvjete, a kod jednog zahtjeva je utvrđeno da se radi o nepotpunoj dokumentaciji

19.12.2022. 22:24
  • Podijeli:
parlament_federacije - una-6388ab6a3bbd6.webp Foto: UNA

Privremena Administrativna komisija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održala je sjednicu na kojoj je donijela Odluku da se svim zastupnicima koji su podnijeli zahtjev, a ispunjavaju uvjete, donesu pojedinačna rješenja o ostvarivanju prava na takozvani bijeli hljeb.

Prema članu 11. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, poslanici koji nisu izabrani u novi saziv imaju pravo na naknadu plaće koju su imali i za vrijeme mandata. Početna plata zastupnika je 2.700 KM, a prema navedenom zakonu, pravo na bijeli hljeb ostvaruju u trajanju od jedne godine. Kako je Oslobođenje već pisalo, 17 bivših poslanika podnijelo je zahtjev za bijeli hljeb. Zahtjeve su podnijeli: Zeid Mujić, Elma Đogić, Šemsudin Kavazović, Marijan Klaić, Matea Cakalin, Sanela Prašović-Gadžo, Samila Zejćirović, Boro Krišto, Asim Kamber, Ismet Osmanović, Hasan Muratović, Amer Obradović, Adis Arapović, Zijat Mušić, Husein Topčagić, Nihad Čolpa i Eldin Vrače.

"Od 17 podnesenih zahtjeva utvrđeno je da njih 16 ispunjava uvjete, a kod jednog zahtjeva je utvrđeno da se radi o nepotpunoj dokumentaciji. Navedenom zastupniku dat je rok da dostavi ostatak dokumentacije i shodno tome će se riješiti i njegov zahtjev. Sukladno Odluci i poštujući odredbe Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, sljedeći tjedan (ove sedmice, op. a) će biti donesena pojedinačna rješenja za svakog zastupnika", navode iz Administrativne komisije.

Na ovaj način će 17 bivših poslanika narednu godinu državnu kasu koštati više od pola miliona maraka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()