BiH: Pomaci u realizaciji 14 ključnih prioriteta Evropske komisije

Iz DEI ističu da je Evropska komisija ta koja ocjenjuje da li je i kada je određeni prioritet realizovan u dovoljnoj mjeri

16.04.2023. 17:00
  • Podijeli:
eu evropska unija pixabay (2)-639833f2288cb.webp Foto: Pixabay

BiH je usvajanjem u Savjetu ministara Strategije borbe protiv organizovanog kriminala i Akcionog plana za provođenje Strategije u području migracija i azila za period od 2021. do 2025. godine napravila nove važne korake za realizaciju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, rečeno je Srni iz Direkcije za evropske integracije /DEI/ BiH.

Uz navedeno, potpisan je Pravilnik o radu zajedničke kontakt tačke za saradnju sa Evropolom, nastavljen rad na izradi Programa integrisanja BiH u EU, te su u proceduru utvrđivanja prijedloga dostavljene izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/, što je takođe u vezi sa realizacijom prioriteta Evropske komisije.

Pomaci na planu ispunjavanja prioritetnih zadataka koje je pred BiH postavila Evropska komisija, podsjećaju iz DEI, zabilježeni su i u prošloj godini, a kao najvažnije aktivnosti navode se provođenje opštih izbora, što je prioritet broj jedan, te usvajanje izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama, usvajanje nekoliko strategija važnih za bolje upravljanje javnim finansijama, unapređenje zaštite ljudskih prava i borba protiv terorizma.

Ranije su, kako se navodi, usvojene izmjene izbornog zakonodavstva u vezi sa gradom Mostarom, donesena je odluka o ukidanju odredaba o smrtnoj kazni u Ustavu Republike Srpske, usvojen Poslovnik o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kao i Strategija za rad na predmetima ratnih zločina, a usvojeni su i Strateški okvir i Akcioni plan za reformu javne uprave.

Iz DEI ističu da je Evropska komisija ta koja ocjenjuje da li je i kada je određeni prioritet realizovan u dovoljnoj mjeri.

Komisija prati napredak BiH u procesu evropskih integracija na godišnjoj osnovi, a poseban naglasak u ovim izvještajima stavlja na 14 ključnih prioriteta, podsjećaju iz Direkcije i dodaju da je novi izvještaj o BiH, koji će ujedno biti i prvi nakon što je BiH dobila status kandidata za članstvo u EU, najavljen za jesen.

Konstatujući da je potrebno iskoristiti predstojeće vrijeme za još više koraka na realizaciji 14 ključnih prioriteta, iz DEI navode da bi najvažniji među njima bili usvajanje izmjena i dopuna zakona o VSTS-u, zakona o sprečavanju sukoba interesa na nivou BiH i zakona o sudovima BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()