BiH na putu ka Evropskoj uniji: Dom naroda usvojio pet zakona

Radi se o zakonima koje je ranije usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH

30.08.2023. 15:18
  • Podijeli:
Dom_naroda_ParlamentBiH_foto_UNA1-642573a751e15.webp Foto: UNA

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio pet zakona koji su važni na putu ka Evropskoj uniji.

Riječ je o Prijedlogu zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija Bosne i Hercegovine, Prijedlogu zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, te Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

Prva dva zakona su usvojena u drugom, a treći u prvom čitanju. Zakon o VSTV-u će se u drugom čitanju razmatrati 6. septembra do kada se mogu podnositi amandmani.

Prije toga je usvojen Prijedlog zakon o vinima kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima. Ova dva zakona juče su usvojena u Predstavničkom domu Parlamenta te za njih vlast takođe navodi da su važni na putu ka Evropskoj uniji.

Izmjene zakona donose povlastice licima sa invaliditetom

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH u prvom čitanju, te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, takođe u prvom čitanju.

U toku rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH delegat Zlatko Miletić je naveo da bi Savjet ministara trebao preraditi ovaj zakon, pa čak donijeti i novi s obzirom na to da su izmjene i dopune ovog zakona urađene do sada nekoliko puta.

Delegat DŽemal Smajić u toku rasprave podsjetio je da izmjenama zakona sada i invalidi koji imaju 80 odsto i više invalidnosti imaju prava parkirati na mjestima predviđenima za parkiranje automobila kojima upravljaju invalidi.

Izmjene Zakona o radu u institucijama BiH se odnose na pravo na rad u trajanju od pola radnog vremena za sve roditelje i njegovatelje nakon porodiljskog odsustva.

U obrazloženju se navodi da je ovo pitanje regulisano na nivou Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, te da je cilj izjednačiti zakonsku regulativu po pitanju radnog statusa u zajedničkim institucijama.

Na današnjoj sjednici su usvojeni i izvještaji o radu Savjeta ministara za 2021. i 2022. godinu, kao i Godišnji konsolidovani izvještaj interne revizije za 2022, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara.


 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()