Bećirović i Komšić razgovarali sa predsjednikom Generalne skupštine UN-a, tema rezolucija o Srebrenici

Bećirović i Komšić su istakli značaj Generalne skupštine UN-a, kao jednog od glavnih organa u kojem su predstavljene sve države članice UN-a

20.04.2024. 12:29
  • Podijeli:
becirovic_komsic_un_foto_X-662371470584c.webp Foto: X

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić razgovarali su s predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) Dennisom Francisom u sjedištu UN-a povodom predstavljanja Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici počinjenog 1995.

Bećirović i Komšić su istakli značaj Generalne skupštine UN-a, kao jednog od glavnih organa u kojem su predstavljene sve države članice UN-a.

Posebnu zahvalnost iskazali su zbog kontinuiranog zalaganja predstavnika država članica u Generalnoj skupštini UN-a na unapređenju međunarodne saradnje na ekonomskom, socijalnom, političkom, kulturnom, obrazovnom i polju zdravstvene zaštite, te pomaganju ostvarivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda u Bosni i Hercegovini.

Ponovo je naglašen značaj pravosnažnih presuda najviših sudova UN-a (Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju) kojima je potvrđeno da je nad Bošnjacima u UN sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid. Riječ je o sudskim presudama koje ne mogu biti izbrisane iz historije čovječanstva.

Institucionalnom zaštitom naslijeđa tribunala i sudova UN-a, istovremeno se štite i demokratske vrijednosti i temeljni principi na kojima počiva UN, ali i doprinosi da se takvi zločini više nikada ne ponove, naglasili su Bećirović i Komšić.

Oni su istakali da bi usvajanje rezolucije trebalo potaknuti države članice UN-a da, između ostalog, usvoje nastavne i obrazovne programe na osnovu kojih će buduće generacije biti educirane o prevenciji i posljedicama genocida.

Poručili su da je radi budućeg rada UN-a i očuvanja kredibiliteta ove najbitnije međunarodne organizacije, izuzetno važno da se izvuče pouka iz neuspjeha UN-a u sprječavanju genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Poručili su da usvajanjem Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995, UN će ukazati na važnost promoviranja istine o počinjenom genocidu.

Rezolucija ne govori samo o prošlosti, nego i o važnosti izgradnje sigurnije budućnosti za nove generacije, te će pridonijeti izgradnji otvorenog društva utemeljenog na demokratskim i građanskim vrijednostima, naglasili su Bećirović i Komšić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()