Bećirović i Cvijanović primili predsjednicu Slovačke Zuzanu Čaputovu

Potvrdili su potpunu i neupitnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za punopravnim članstvom u Evropskoj uniji

14.12.2023. 13:55
  • Podijeli:
Zuzana_Caputova_foto_AA (3)-657af7c891329.webp Foto: AA

Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željka Cvijanović primili su danas predsjednicu Slovačke Republike Zuzanu Čaputovu.

Članovi Predsjedništva BiH Bećirović i Cvijanović izrazili su srdačnu dobrodošlicu predsjednici Čaputovoj, istakavši da između Bosne i Hercegovine i Slovačke Republike nema otvorenih pitanja, da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski, što predstavlja osnovu za dalje jačanje saradnje, u skladu s obostrano izraženim interesima na bilateralnom i međunarodnom planu.

Naglasili su da Bosna i Hercegovina cijeni i pozdravlja konstantnu podršku Slovačke Republike u procesu evropskih integracija, te da na tu podršku računa i ubuduće.

Potvrdili su potpunu i neupitnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za punopravnim članstvom u Evropskoj uniji.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su predsjednici Slovačke Republike na učešću slovačkih vojnika u EUFOR-ALTEA misiji očuvanja mira u Bosni i Hercegovini.

Predsjednica Čaputova istakla je da je jedan od prioriteta Slovačke Republike podrška integraciji Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Sagovornici su konstatovali da je potrebno raditi na unapređenju ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Slovačke Republike, koja je u posljednje vrijeme u usponu. Predsjednica Čaputova je iskazala zainteresovanost njene zemlje za veće investiranje u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je iznesen zajednički stav da je potrebno što prije otvoriti ambasadu Bosne i Hercegovine u Bratislavi, što bi doprinijelo unapređenju međusobnih odnosa i saradnje dvije zemlje u svim oblastima.

Sastanku je, u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, prisustvovao savjetnik Davor Vuletić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()