Austrija iznijela plan: Od EU očekuje da već ove godine počne pregovore za članstvo sa BiH

Bosna i Hercegovina je krajem prošle godine dobila status kandidatkinje za članstvo u EU

23.10.2023. 13:10
  • Podijeli:
austrija austrijska zastava.jpg Foto: Pixabay

Austrijska ministrica za Evropsku uniju i ustav Karoline Edtstadler je istakla da Austrija od Evropske unije očekuje da već ove godine počne pregovarati sa Bosnom i Hercegovinom o njenom članstvu u Uniji.

Ovo je istakla nakon što su se pojavili navodi da će Bosna i Hercegovina zaista ove godine početi s pregovorima. Pojedini domaći i strani zvaničnici pozivaju na to da ti pregovori i počnu ove godine. Špekuliše se o tome da će predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom posjete Bosni i Hercegovini, koja je zakazana za sljedeći mjesec, potvrditi početak pregovora.

Bosna i Hercegovina je krajem prošle godine dobila status kandidatkinje za članstvo u EU. To se desilo uprkos tome što nije ispunila svih 14 prioriteta Unije. Odluka o dodjeljivanju kandidatskog statusa je dobrim dijelom uslovljena geopolitičkim okolnostima, prije svega ruskom agresijom na Ukrajinu. Ranije su status kandidatkinje za članstvo dobile Ukrajina i Moldavija. Bh. političari tvrde da su od dobijanja ovog statusa do danas napravljeni dodatni koraci na putu ka članstvu u EU.

Ministrica Edtstadler smatra da će Unija otvaranjem pregovora s Bosnom i Hercegovinom pokazati da je predvodnik na Zapadnom Balkanu. Osim toga, od EU očekuje da će:

- Početkom sljedeće godine biti pristupna konferencija za Sjevernu Makedoniju i Albaniju;

- Za Srbiju i Crnu Goru donijeti konkretne korake prije izbora za Evropski parlament koji će biti u junu sljedeće godine;

- Da će pet država EU priznati Kosovo* i da će ova država dobiti status kandidatkinje za članstvo prije izbora za Evropski parlament.

Naglasila je da Austrija očekuje i to da EU utvrdi tačan datum pristupa Uniji za svaku od šest zemalja Zapadnog Balkana.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()