Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo ukupno 5,5 godina zatvora Alisi Ramić i Hasanu Dupovcu

"Ovo je zrnce prave", kaže Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića

21.07.2023. 19:32
  • Podijeli:

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je presudu kojom su Alisa Ramić i Hasan Dupovac proglašeni krivim. 

Ukupno pet i po godina zatvora.

 Alisa Mutap nije govorila istinu o događajima iz kobne noći kada je Dženan Memić stradao. Odbrana je amnezijom branila njenu šutnju. Krivično djelo se može počiniti i šutnjom, istakao je sudija. Za policajca Dupovca je utvrđeno da nije postupao po pravilima struke i po Zakonu. Za porodicu Memić nakon dugih sedam godina otkako je stradao Dženan, konačno svjetlo na kraju tunela.
 

Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića kaže da je ovo zrnce pravde.
 

"Ovo je zrnce pravde ali je ima, ovo smo od početka čekali da krene, ovo je peti postupak, Apelaciono vijeće je pokazalo da ima pravde u ovoj državi. Hvala im na ovome, mi ćemo ići dalje, nećemo stati", kaže Muriz Memić.
 

"Kada smo tu noć bili gore I čekali da čujemo vijesti kako je Dženan I u kakvom je stanju Alisa je tada rekla, tata zovi svoje ljude i riješi ovo. Sa jedne strane smo imali sedam godina tatu koji je imao svoje ljude ali nije uspio riješiti. Sa druge strane imali smo jednog babu koji nije imao svoje ljude ali je imao ljubav, vjeru i snagu za svoje dijete", kazala je Arfijana Memić,  sestra stradalog Dženana Memića 
 

Dženan Memić je zadobio povrede opasne po život 8. februara 2016. godine dok je bio sa tadašnjom djevojkom Alisom Mutap na Ilidži u Sarajevu. Tada je sve predstavljeno od strane svjedoka kao saobraćajna nesreća. 

Preminuo je petnaestog februara
 

Ifet Feraget,  advokat porodice Memić kaže da je zadovoljan jer je ovo vjetar u leđa istragi u slučaju ubistva Dženana Memića.

"Zadovoljna sam jer je ovo vjetar u leđa istrazi u slučaju ubistva Dženana Memića, zadovoljan sam jer je ovo dokaz da je ovo sve moglo i moralo znati i kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo. Svjesno i namjerno su vodili istragu da se događaj prikaže kao saobraćajna nesreća, fingirali su amneziju, Alisino svjedočenje je bio način da se cijela istraga izvede na krivi trag", rekao je Feraget.
 

Porodici Memić podršku je pružio i Davor Dragičević i grupa Pravda za Davida.
 

Davor Dragičević,  otac stradalog Davida Dragičevića kazao je da je ovo fin iskorak zal jude i sve nas.

"Ovo je fin iskorak, fin iskorak za ljude za sve nas i ja se iskreno nadam da je Banjaluka na redu.
 

U novembru prošle godine prvostepenom presudom svi optuženi su bili oslobođeni, krivice  Apelaciono vijeće Suda BiH je u martu ove godine ukinulo prvostepenu presudu te naložilo novo suđenje .
 

"Kada smo napuštali ovaj Sud prilikom izricanja oslobađajuće presude. Obriši suze ako smo podnjeli onaj 15 februar šta ti onda može teže pasti od njega", kazala je Arijana Memić.
 

 Od tog petnaestog februara kada je Dženan preminuo traje borba porodice Memić, koja ovdje, kako ističu, neće stati. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()