Amidžić za UNU: Nije udovoljeno zahtjevu CIK-a koji proizilazi iz nametanutog Izbornog zakona

Svake izborne godine ista priča, novac za raspisivanje izbora, kao po običaju dolazi u posljednji trenutak, pa tako i ove godine

03.04.2024. 21:15
  • Podijeli:

Centalna Izborna komisija BiH je juče poslijepodne dobila novac za provođenje lokalnih izbora.

Ova informacija je izazvala najviše polemike kod opozicije iz Republike Srpske, jer je po njima, ovo korak kojim su dokazali da SNSD i ministar finansija BiH poštuju nametanje izmjena Izbornog zakona Kristijana Šmita.

Ono što je najbitnije je da se izbori moraju raspisati do devetog maja, ističu iz CIK-a.

Svake izborne godine ista priča. Novac za raspisivanje izbora, kao po običaju dolazi u posljednji trenutak, pa tako i ove godine.

"Problem za finansiranje izbora je riješen juče, kasno popodne, zahvaljujući odluci ministarstva finansija i trezora i njihovoj odluci o privremenom finansiranju. Tom odlukom je CIK-u doznačen iznos od preko sedam miliona KM, koliko smo mi i tražili za provođenje izbora", kazala je Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH.

Međutim kako ističe predsjednica CIK-a, zbog dosta novih aktivnosti ovaj novac neće biti dovoljan, ali će biti osiguran.

"Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona je propisao obavezu za naše nadležne institucije i zakon CIK-a ako se radi o potrebi ljudskim resursima, aliu sve mora biti u skladu sa pravilnikom o sistematizaciji", istakla je Hadžiabdić.

Nakon što je CIK-u odobren novac potreban za izbore na društvenim mrežama oglasili su se članovi opozicije iz Republike Srpske.

Prvo, Aleksandra Pandrurević.

"U banjaluci kažu da prave RIK, a onda u Sarajevu daju pare CIK-u da sprovede izbore. Što postupate po Šmitovom zakonu i dajete pare CIK-u, ako će RIK provoditi izbore? U banjaluci kažu da odbacuju Šmitove zakone, a onda u Sarajevu postupaju po njima", napisala je Pandurević.

Na to ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić odgovara:

"Javnost treba da zna da Ministrastvo finansija i trezora BiH nije udovoljilo zahtjevu CIK BiH koji proizilazi iz nametanja izmjena Izbornog zakona i Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine. Naime, nametnutim izmjenama Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine je dužno u potpunosti udovoljiti budžetskom zahtjevu CIK BiH koji je za 2024. godinu iznosio 33.658.000 KM. Toliko je potrebno ako bi se udovoljilo onima koji bi da sprovedu odluke Kristijana Šmita, jer su veća sredstva potrebna za nabavku određene opreme, softvera, novo zapošljavanje, video nadzor, usluga i sl", poručio je Amidžić.

Predsjednica CIK-a, nije željela da komentariše nametnute izmjene uz stav da članovi CIK-a nisu politički analitičari nego oni koji sprovode odluke.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()