Amerika 'zabrinuta' za Balkan: "Teško je djeliće sastaviti u jedno"

"Ovdje se ne radi se o ljudima, o jednom političaru, jer imamo strukturalni problem", kaže Živanović za UNU

20.05.2023. 13:14
  • Podijeli:
BiH_amerika_SAD_zastave_UNAkolaz Cropped.jpg Foto: UNA

U Vašingtonu je zasjedao Odbor za inostranu politiku američkog Senata na kojem je podnesen izvještaj o stanju na Zapadnom Balkanu.

Poručeno je, između ostalog, da Balkan ima potencijala, ali da treba ublažiti retoriku podjela na Balkanu, te da "mu treba pomoći da prevaziđe poteškoće".

O postupcima svjetskih moćnika i 'zabrinutosti' SAD za Zapadni Blakan, nema dobro mišljenje penzionisani profesor Univerziteta u Banjaluci, Miodrag Živanović. On za portal UNA kaže da potezi Zapada često na ovim prostorima stvaraju kontra efekte.

"Najveći problem je što kad govorimo o SAD, zapadu, pojavljuje se uvijek neki peti deseti policajac, iz te pozicije moći jednostavno se stalno nateže konopac ne samo na Balkanu. To nije dobro za društva koja su stalno i iznova prozivana za nerazumjevanje isl., i koja su prozivana za nešto što se zove politička neodgovornost. Nemam neko dobro mišljenje o takvim postupcima svjetskih moćnika, često to proizvodi kontra efekte", kaže Živanović za portal UNA.

Objašnjava da pravljenje iznova novih konflikata na Zapadnom Balkanu, samim tim i u Bosni i Hercegovini, je nešto što je sastavni dio djelovanja malih i velikih svjetskih moćnika.

"Problem Zapadnog Balkana, samim tim i  BiH, prije svega je što zapravo ova naša mala država je strukruralno podjeljena, što analitičari kažu - fregmentirano društvo. Razoreno je društvo. Stava sam da nije moguć život na ovim prostorima drugačije dok se Ustav ne promjeni i dok ne napravimo društvo koje može normalno funkcionisati", jasan je Živanović.

Kada pogledamo zašto se prouzvodi retorika podjela u BiH, Živanović kaže da je osnovni razlog tome strukturalne prirode.

"Ovdje se ne radi se o ljudima, o jednom političaru, jer imamo strukturalni problem. Sve što se ovdje dešava u BiH je zapravo što smo podjeljeni na malom prostoru, teško je te djeliće sastaviti u jedno. Znate, kao vaza kad se razbije djelići se ne mogu sastaviti, tek je očekivati da se za nekih 30-40 gdodina nešto desi, zato nam i generacije odlaze odavde", priča Živanović za portal UNA.

Kaže da se na ovim prostorima ne ide napred, jer imamo društvo čija je osnovna svijest - očajanje, i teško je očekivati da ljudi koji imaju takvu svijest bilo šta pokrenu.

"Ništa se ne događa, tako su naši životi ovdje napravljeni da se ništa bitno ne događa", zaključuje Živanović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()