Ambasadi SAD se ne sviđa dokument iz Laktaša: Mnogo govori o izborima, ali vrlo malo o integritetu

Reforma biračkih odbora koja smanjuje kontrolu političkih stranaka nad tim tijelima ključna je za jačanje demokratije u zemlji - poručili su iz Ambasade SAD.

24.01.2024. 17:07
  • Podijeli:
Ambasada_SAD_Sarajevo_foto_Ambasada.jpg Foto: Foto: Ambasada SAD u BiH

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini oglasila se o zaključcima sa nedavnog sastanka lidera vladajuće većine na nivou BiH u Laktašima.

Nakon tog sastanka lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i stranaka Trojke su rekli kako su napravili pomake po brojnim pitanjima, između ostalih, i oko izmjena Izbornog zakona.

- Prijedlozi sadržani u dokumentu napisanom u Laktašima 18. januara govore mnogo o izborima, ali vrlo malo o izbornom integritetu. Kao što su Sjedinjene Američke Države već napomenule, jedini pravni način rješavanja presuda Evropskog suda za ljudska prava u vezi s Predsjedništvom su ustavne izmjene.

Ostali prijedlozi u dokumentu bi ojačali trenutni neodgovorni sistem i pomaknuli stranačku politiku Bosne i Hercegovine prema oligarhiji, upravo pogrešnom smjeru za demokratiju u zemlji.

Čini se da je terminologija koja se odnosi na skeniranje glasačkih listića osmišljena tako da sačuva mogućnost izborne prevare, koja je napravila problem i tokom izbora u oktobru 2022., a ne da osigura da se glasački listić svakog građanina prebroji ispravno.

Konačno, reforma biračkih odbora koja smanjuje kontrolu političkih stranaka nad tim tijelima ključna je za jačanje demokratije u zemlji - poručili su iz Ambasade SAD.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()