Pogledajte cijene najma stanova u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu

Samo nebo je granica

16.02.2024. 12:43
  • Podijeli:
stanovi - una-63f112552d067.webp Foto: UNA

Prosječni Europljanin koji živi u unajmljenom stanu otprilike polovicu svoga dohotka izdvaja za iznajmljivanje, a u nekim gradovima to košta znatno više. Kako se kreću cijene najma u glavnim gradovima zemalja našeg šireg okruženja te kakav je odnos najamnina i plaća?

Zbog snažnog rasta stambenih kvadrata građani s prosječnim plaćama sve teže si mogu priuštiti kupnju stana. Stoga ih se sve više okreće najmu kao prihvatljivijoj opciji. Kako se kreću cijene najma stanova u glavnim gradovima 12 zemalja u našem širem okruženju, a na temelju podataka iz globalne baze Numbeo, izdvojio je Tportal.

Sarajevo najjeftinije, Berlin najskuplji

Cijene najma jednosobnog stana u centru najniže su u Sarajevu (301 euro) i Skopju (322 eura) dok su najviše u Berlinu (1303 eura) i Rimu (1084 eura). Zagreb je u zlatnoj sredini s najamninom od 656 eura.

U Sarajevu i Skopju najjeftiniji je najam i za jednosobne stanove izvan centra (214, odnosno 227 eura) dok je najskuplji u Berlinu (949 eura) i Beču (733 eura). Zagreb je opet negdje u sredini s 259 eura.

Slična situacija je i kod trosobnih stanova. Najpovoljnije najamnine imaju građani Sarajeva i Skoplja, a najviše plaćaju stanovnici Berlina, Rima i Beča.

Najgora situacija u Beogradu

No kada se stave u omjer cijene najma i prosječne plaće, slika je drugačija. Najgora situacija je u Beogradu, u kojem je za najam jednosobnog stana izvan centra potrebno izdvojiti gotovo 60 posto prosječne plaće. Za usporedbu, u Zagrebu na najam takvog stana odlazi 40 posto plaće. Mjesečni najam trosobnog stana izvan centra u Beogradu košta više od prosječne plaće (107 posto), a u Zagrebu oko dvije trećine prosječne plaće.

Nakon Beograda, po skupoći najma u odnosu na plaće slijede Podgorica (51 posto za jednosobni stan; 89 posto za trosobni) te Varšava (46 posto za jednosobni stan) i Prag (80 posto za trosobni stan).

Najpovoljniji omjer najamnina i plaća ima Sarajevo, čiji građani za najam jednosobnog stana izvan centra izdvajaju 28 posto prosječne plaće, a za trosobni 43 posto. Zbog visokih prosječnih plaća, relativno mali dio plaće za najam stana izdvajaju i stanovnici Berlina i Beča, premda su najamnine u tim gradovima izrazito visoke.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()