Podignuta optužnica protiv bota Jasmina Mulahusića

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH

25.04.2024. 15:34
  • Podijeli:
jasmin mulahusic facebook-662a5bece7be8.webp Foto: Facebook

Tužiteljica Tužilaštva BiH podigla je optužnicu protiv Jasmina Mulahusića, rođenog 1976. godine, nastanjenog u Luksemburgu, državljanina Luksemburga i BiH, objavljeno je na stranici Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi, djelujući sa područja Velikog Vojvodstva Luksemburg, u namjeri da podstrekne na mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe u Bosni i Hercegovini, s obzirom na vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu pripadnost i na taj način izazove i raspiruje razdor, nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, u periodu od 2021. do 2023. godine, putem najmanje četiri profila na društvenim mrežama upućivao, uvrede, prijetnje, izrađivao ponižavajuće foto-montaže i na druge načine, na javno dostupnom internet prostoru, vrijeđao i ugrožavao novinare i medijske radnike, kao i druge osobe.

Prikupljeni su dokazi da je optuženi kontinuirano objavljivao sadržaje prema osobama na koje je ciljao kreiranjem fotomontaža, te kreiranjem neistinitih sadržaja o osobama o kojima piše, sa namjerom da kod njih i članova njihovih porodica izazove osjećaj ugroženosti, nesigurnosti i straha, što se i dogodilo.

Tokom navedenog perioda, optuženi je javno pozivao na otpuštanje sa radnih mjesta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i u institucijama BiH osoba hrvatske i srpske nacionalnosti, samo po osnovu njihovog porijekla, nacionalnosti ili vjerskog opredjeljenja, tako što ih je dovodio u vezu sa prethodnim ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, pa je djelujući na ovaj način i prema Bošnjacima koji nemaju poglede na politički život, naciju i vjeru u skladu sa njegovim radikalnim shvatanjima, vrijeđao na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, svrstavajući ih kao pripadnike drugih konstitutivnih naroda u BiH, nazivajući ih izdajnicima i nevjernicima, javno pozivajući svoje brojne sljedbenike na društvenim mrežama da ih kazne, ostavljajući komentare izrazito uvredljivog i prijetećeg sadržaja u odnosu na targetirane osobe.

Optuženi se tereti da je počinio krivična djela - izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 2. KZ-a BiH, kao i krivično djelo ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. stav 1. KZ-a F BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 9 svjedoka, jednog vještaka te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza, uključujući i dokaze dobijene putem međunarodne pravne pomoći iz drugih zemalja

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()