Počinje Samit energetike u Trebinju, preko 900 učesnika

Inače, u Trebinju su prisutni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i brojni ministri u Vladi RS

20.03.2024. 12:14
  • Podijeli:
samit trebinje una (10)-65fac4b3e55a1.webp Foto: UNA

U Trebinju je danas počeo peti po redu Samit energetike, koji se održava pod sloganom "Energetska povezanost Zapadnog Balkana".

Samit iz godine u godinu obara rekorde posjećenosti pa je ove godine prisutno preko 900 učesnika.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je rekao da se ovim Samitom želi zbližiti rad u energetakom sektoru u ovom regionu.

"Vrijeme je da kreiramo kvalitetniju međuregionalnu saradnju, za doborbit građana ali i emergetskog sektora svih zemalja, sto do sada nismo imali priliku. Elektroprivreda Republike Srpske je u najvećem investicijskom zamahu od svog postojanja. Ovakvim razvojem doprinosimo razvoju energetske zajednice", rekao je Petrović.

Petar Đokic, ministar energetike Republike Srpske je rekao da je SET projekat kao što je nekada električna energija olakšala čovjekov put, tako je SET prosirio danas naše vidike.

"U Republici Srpskoj se danas nalaze mnogi  projekti, preko četiri milijarde maraka vrijednosti. Tako da je RS danas najveće investiciono područje ovog dijela Evrope. Posebno će danas biti preporođena Hercegovina, ali projekti će se razvijati i u drugim dijelovima RS. Ovo danas je vijek interesa, mnogi se danas udružuju a mi želimo da kroz SET promovišemo ono najbolje. Kroz energetiku ćemo doprinijeti razvoju i RS i energetskog sektora, zato su nam potrebni saradnici", poručio je Đokić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je u Trebinju rekao da se povećava potreba za energijom.

"To nas mora opredijeliti da idemo u korak sa savremenim trendovima. Sutra bi BiH trebala da dobije zeleno svjetlo za EU i to nam je važno, ali ne mozemo da dovedemo sebe u situaciju da budemo zavisni. EU mora poštovati nase uređenje. Sve zemlje Zapadnog Balkanu imaju značaj energetski potencijal. Ne smijemo dozvoliti da nam moćni i jaki okupiraju naše izvore. Danas je Republika Srpska najjeftinija kada je u pitanju električna energija i naša odgovorna politika je da pruzimo našim građanima najbolje uslove", kazao je Dodik.

Dodik je također naglasio da se ulaže 130 miliona maraka u izgradnju bolničkog kapaciteta u Trebinju.

"Energija je kapital budućnosti i bez nje se neće moći. Onaj ko bude imao energiju imaće i stabilnost i političku i svaku", rekao je Dodik, nakon čega je i zvanično otvoren Samit energetike.

U tri dana koliko će trajati Samit, učesnici će imati priliku da kroz sedam panela čuju odgovore na brojna pitanja vezana za energetski sektor, kao i o zelenoj energiji i obnovljivim izvorima.

Inače, u Trebinju su prisutni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i brojni ministri u Vladi RS.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()