Počinje isplata penzija uvećanih za pet posto

Najviša penzija prema važećem Zakonu do daljnjega ostaje 2.800 KM.

05.02.2024. 08:40
  • Podijeli:
penzije-anaodlija.jpg

Isplata penzija za januar u Federaciji BiH, povećanih za pet posto, počet će danas, izvijestili su iz Federalnog zavoda MIO/PIO.

Upravni odbor Federalnog zavoda MIO/PIO donio je odluku o akontacijskom usklađivanju penzija u iznosu od pet posto.

U skladu s člankom 79. Zakona o MIO/PIO, akontacijsko usklađivanje primjenjuje se na sve penzija, počevši od 1.januara, osim penzija ostvarenih u 2024. godini, s izuzetkom najnižih i zajamčenih penzija.

U skladu s navedenim najniža penzija za januar 2024 godine, iznosi 565,18 KM, zajamčena 674,52, dok najviša penzija prema Zakonu o MIO/PIO, koji je bio na snazi do 1.marta 2018, iznosi 2.757,74 KM.

Najviša penzija prema važećem Zakonu do daljnjega ostaje 2.800 KM.

Također, korisnicima prava po Zakonu o službi u OS BiH, a koji su ostvarili penzije nakon 01.03.2018.godine, izvršit će se ujednačavanje penzija u visini od 29 posto, počevši od 01.01.2024.godine, sukladno odredbama Zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u OS BiH.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()