Ovom taktikom su najnaprednije zemlje značajno smanjile stopu pušenja

Posljednjih godina, brojne zemlje istražile su alternativne pristupe u borbi protiv pušenja

Autor: PR tekst
05.02.2024. 09:04
  • Podijeli:
cigarete ilustracija-65c096a129ace.webp Foto: Ilustracija

Pušenje je globalni zdravstveni problem, koji značajno doprinosi porastu ozbiljnih zdravstvenih problema. S obzirom na posljedice pušenja, najbolja stvar koju čovjek može učiniti za svoje zdravlje je u potpunosti ostaviti cigarete. Ali za one koji iz bilo kojeg razloga žele da nastave pušiti, sljedeća najbolja stvar koju mogu da urade je da smanje štetu koja nastaje pušenjem cigareta prelaskom na manje štetne alternative.

Posljednjih godina, brojne zemlje istražile su alternativne pristupe u borbi protiv pušenja, naglašavajući značaj strategija za smanjenje štete kroz regulaciju bezdimnih proizvoda, kao što su e-cigarete, nikotinske vrećice, uređaji koji zagrijavaju duvan i snus.

U potrazi za načinima smanjenja stope pušenja i poboljšanjem javnog zdravlja, nekoliko razvijenih zemalja aktivno je prihvatilo bezdimne alternative. Japan i Švedska ističu se kao uspješne priče, koje su efikasno smanjile stopu pušenja kroz regulaciju alternativnih proizvoda. U Japanu je široko rasprostranjena upotreba uređaja koji zagrijavaju duvan stekla popularnost, pružajući pušačima manje štetnu alternativu tradicionalnim cigaretama. Slično tome, Švedska je uspjela da svede broj pušača na oko 5 odsto, čime će postati prva nepušačka zemlja u Evropi, a uspjeh za to pripisuje se širokoj upotrebi snusa.

Uređaji koji zagrijavaju duvan pojavili su se kao obećavajuća alternativa za pojedince koji žele da nastave pušiti. Prepoznajući da je sagorijevanje duvana zapravo najveći problem kod pušenja jer se ovim procesom oslobađa duvanski dim koji sadrži više od 6.000 materija od kojih su mnoge štetne i povezane sa različitim zdravstvenim problemima, pomenuti uređaji rade na principu zagrijavanja duvana i na taj način oslobađaju nikotin bez duvanskog dima, samim time, bez većine štetnih materija koje se inače nalaze u dimu cigarete.

Zainteresovane strane, uključujući stručnjake za javno zdravlje, grupe i pojedince koji se bave smanjenjem štete od pušenja širom svijeta, pozivaju vlade da usvoje razumne, realne i regulatorne okvire proporcionalne relativnom riziku za bezdimne proizvode. Takvi okviri bi osigurali da pušači imaju pristup tačnim informacijama o ovim alternativama i da mogu donijeti informisane odluke kako bi se odrekli cigareta.

Važno je naglasiti da alternative nisu bez rizika, jer oslobađaju nikotin koji izaziva zavisnost, te da je najbolja odluka u potpunosti prestati sa korištenjem nikotinskih proizvoda. Međutim, ako pušači iz bilo kod razloga to ne žele, prelazak na alternative predstavlja bolju opciju od nastavka pušenja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()