Otkriveno šta je uzrok pucanja najvećeg mosta u BiH

Završetak izgradnje kompletnog Koridora 5C kroz BiH očekuje se početkom 2030. godine

01.02.2024. 12:33
  • Podijeli:
most pocitelj autoput screenshjoz-648728b766bda.webp Foto: Screenshot

U toku je sanacija najvećeg i najdužeg mosta na Koridoru 5C. Na izuzetno zahtjevom mostu preko Neretve u Počitelju prošle godine su otkrivene pukotine.

No, kako saznaje HRT, otkrivene napukline ne ugrožavaju stabilnost mosta.

– Tako da je izvođač trenutno u procesu otklanjanja poteškoća na mostu Počitelj, koji bi s pristupnom cestom otvorili, odnosno stavili u funkciju u aprilu, odnosno maksimalno do 1. maja ove godine – kaže Denis Lasić, direktor JP Autoceste Federacije BiH.

Navodno je ugrađena čelična užad utjecala na pojavu pukotina u zakrivljenom mostu, što se ipak može popraviti. Izgradnja autoceste u Hercegovini nastavlja se. U sljedeće tri godine očekuje se završetak svih radova i na ostalim dionicama.

Veliko gradilište na jugu Hercegovine

– Hercegovina, odnosno ovaj južni dio, bio je zapostavljen što se tiče same izgradnje. Bit će to jedno veliko gradilište u nekih 35 do 40 km iduće tri godine – dodaje Lasić.

Izgradnjom dionice Koridora 5C Hercegovina će se kvalitetnije povezati s jadranskim lukama, Dalmacijom.

– Autocesta, kad bude u punoj funkciji, povezat će Bosnu i Hercegovinu s Evropom, učinit će Bosnu i Hercegovinu dostupnijom, samim tim atraktivnijom i, naravno, konkurentnijom zemljom u privredi – kaže prof. dr. sc. Marko Šantić, predsjednik Privredne komore FBiH.

Most kod Počitelja srećom nije ključno oštećen, što bi odužilo radove, tvrde građevinski stručnjaci s kojima su novinari HRT-a razgovarali. Završetak izgradnje kompletnog Koridora 5C kroz BiH očekuje se početkom 2030.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()