Opozicija u Sloveniji zahtijeva istragu o krađi djece u bivšoj Jugoslaviji.

Tvrde kako je moguće da je prodato 20.000 beba

24.04.2024. 19:05
  • Podijeli:
porodilište, beba, bebe, porođaj - shutterstock-65aa85184a8e8.webp Foto: Shutterstock

Opozicione stranke u Sloveniji podnijele su zahtjev za parlamentarnu istragu o potencijanom učešću i odgovornosti javnih zvaničnika u slučajevima krađe djece u toj zemlji između 1965. i 1991. godine, rekla je poslanik Slovenačke demokratske stranke (SDS) Alenka Јeraj.

"U takozvanoj trgovini bebama, koja se dogođala uglavnom 1970-ih i 1980-ih godina u bivšoj Јugoslaviji, više od 20.000 je možda prodato", rekla je Јeraj i dodala da se sarađuje sa srpskim udruženjem na ovim slučajevima, govoreći o inicijativi njene SDS i stranke Nova Slovenija, prenosi STA.

Slovensko udruženje roditelja ukradene djece predstavilo je prošle godine ovaj problem parlamentarnoj Komisiji za peticije, ljudska prava i jednake prilike uz prateću dokumentaciju, a ministrica unutrašnjih poslova Tatjana Bobnar je tada obećala da će nadležne službe učiniti sve u njihovoj moći.

Јeraj je izjavila da nadležni nisu ništa uradili, navodeći da medicinsko osoblje koje se nalazi u više slučajeva krađe beba policijska istraga uopšte ne obuhvata, kao i da policija nije preuzela dokumentaciju od udruženja roditelja.

Slovenski premijer Robert Golob je ranije ove sedmice istakao da je 45 od 59 slučajeva u kojima se sumnja na krađu beba već zatvoreno.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()