Od naredne godine državljanima BiH za ulazak u EU će trebati potvrda

Počinje s primjenom sistem ETIAS

28.07.2023. 15:00
  • Podijeli:
etias profimedia-643fe12a81dbd.webp Foto: Profimedia

Evropa od iduće godine uvodi elektronsko registrovanje ulaska u šengenski prostor. To znači da će više od 1,4 milijarde ljudi više trebati nove putne dozvole kada posjećuju zemlje schengenskog područja od 2024., jer se u cijeloj regiji uvode nove birokratske procedure, što se odnositi i na državljane Bosne i Hercegovine.

Evropski sustav putnih informacija i autorizacija (ETIAS) putna je dozvola koja je potrebna državljanima više od 60 zemalja za posjetu većini zemalja schengenskog područja od sljedeće godine.

Putnici iz zemalja uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Australiju i Kanadu morat će podnijeti zahtjev za ETIAS putnu dozvolu prije nego što im se dopusti putovanje u oko 30 evropskih zemalja, uključujući Francusku, Njemačku, Španiju i Italiju.

Naknada za podnošenje zahtjeva košta 7 eura

Iako ETIAS dozvola nije viza, ona je povezana s pasošom putnika. Neće se dati fizički pečat ili naljepnica, ali će se pohraniti digitalni zapis.

EU još nije objavila datum početka za zahtjeve ETIAS-a, ali očekuje se da će to biti 2024. nakon odgode iz 2023.

Web stranica i mobilna aplikacija za ETIAS aplikacije još nisu aktivne, ali iz EU objašnjavaju da će naknade za podnošenje zahtjeva za dozvolu iznositi 7 eura (8 dolara). Na službenim web stranicama EU-a piše da će zahtjevi biti obrađeni u roku od nekoliko minuta.

Nakon što se izda važeća putna dozvola ETIAS-a, ona će vrijediti tri godine, iako će biti potreban novi dokument ako putovnica istekne ili se zamijeni.

ETIAS putna dozvola može se koristiti za više ulazaka i za boravak do 90 dana.

Već ranije odgađano nekoliko puta

Sistem je prvi put najavljen 2016. godine, a najavljena primjena trebalo je da počne 2021. godine. Međutim, došlo je do nekoliko tehničkih odgađanja, prvo do početka 2022. godine, a onda do početka 2023. godine, da bi posljednja informacija bila početak naredne godine.

Iako je u prvom periodu bilo određene konfuzije, iz EU je pojašnjeno da se od aplikanata neće tražiti da podnose zdravstvene podatke ili biometrijske podatke kako bi dobili ovu dozvolu.

Prilikom popunjavanja online formulara, putnici će morati navesti ime i prezime, mjesto i datum rođenja, podatke o pasošu, adresu, e-mail, broj telefona i slične podatke.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()