Oboreni rekordi posjećenosti na bh. planinama

Olimpijske ljepotice izuzetno posjećene

11.03.2023. 08:47
  • Podijeli:
bjelasnica (3)-63c12ca510d40.webp Foto: Anadolija

Vijeće ministara usvojilo je Informacija o stanju u sektoru turizma u Bosni i Hercegovini u kojoj se navodi da je za osam mjeseci prošle godine ostvareno 962.897 dolazaka turista i 2.167.603 noćenja, dok je u cijeloj 2021. godini zabilježeno 960.383 posjeta i 2.230.920 noćenja.  

Postotak stranih turista u ovom periodu, navodi se u Informaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, iznosio je 63 %, a vodeće zemlje po broju dolazaka turista u BiH su: Hrvatska, Srbija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, Slovenija, Saudijska Arabija i Njemačka.

U prošloj zimskoj sezoni oboreni su dosadašnji rekordi posjećenosti olimpijskih planina, o čemu govore primjeri Jahorine sa 153 dana skijanja, na 48 kilometara staza, uz pomoć čak 12 instalacija vertikalnog transporta, i Bjelašnice sa 135 skijaških dana, uz povećanje broja korisnika i prihoda za više od 30 %.

U Informaciji se naglašava da u BiH ima značajne prednosti kada su postpandemijski trendovi u pitanju – raznolikost prirodnih bogatstava, rijeke, more i planine koje zbog izuzetno čistog zraka predstavljaju zračne banje te postoji mogućnost razvijanja individualnog i outdoor turizma, što u ovom trenutku predstavlja primat nad masovnim turizmom.  

Vijeće ministara BiH je zadužilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da u skladu sa svojim nadležnostima u saradnji s nadležnim entitetskim i institucijama i Brčko distrikta BiH poduzima aktivnosti za unapređenje turizma u BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()